Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Упозорења на онлине преваре

ТИПИЧНЕ ОНЛИНЕ ПРЕВАРЕ

Дигитална трансформација, напредне технологије и коришћење интернета постали су дио наше свакодневице. Међутим,  са тим су се појавиле и нове пријетње јер злонамерне особе сада могу да користе разне методе како би превариле кориснике који желе брзо обавити онлине трансакције или пронаћи одређени садржај.

Важно је имати на уму да су креатори модерних превара изузетно иновативни, стално смишљају нове стратегије како би постигли своје циљеве. Честе пријетње укључују злоупотребу имена и логотипа поштанског оператера или оператера брзе поште, као и услуга које ти оператери пружају, посебно кроз поруке путем е-маилова, СМС-а  и  апликација за размјену порука (као што су Вибер и Whatsapp).

Молимо Вас да будете посебно опрезни приликом примања порука и да пажљиво провјерите њихов извор.  Ако примјетите да је порука написана на лошем српском језику, да су помијешана два писма (латинично и ћирилично) или два језика (енглески и српски), постоји велика вјероватноћа да се ради о покушају преваре. У оваквим ситуацијама Ваша пажња је кључна у заштити Ваших личних података и финансијске сигурности.

Циљ ове преваре усмјерен је ка особама које се баве продајом на онлине платформама и онлине интернет продавницама. Те особе често примају поруке од наводних ,,купаца’’ са непознатих бројева телефона, најчешће из иностранства, путем различитих апликација за комуникацију. Продавцима се затим тражи да одговоре да ли је роба / производ који продају и даље доступна, након чега им у име платформе за е-трговину, стиже линк уз тврдњу да је наводни ,,купац’’ већ уплатио средства преко те платформе или друге апликације. Од продавца се затим тражи да унесе податке са своје банковне картице (број картице и CVV број) ради наводне уплате, уз образложење да је то званичан поступак.

Када продавац унесе ове податке, особа која проводи превару има могућност повлачења свих доступних средстава с банковног рачуна продавца, након чега прекида сваки даљи контакт са њим.

Наглашавамо и упозоравамо јавност да Поште Српске, укључујући и брзу пошту, не проводе овакав начин посредовања код финансијских трансакција између продаваца и купаца на онлине сајтовима и платформама за Интернет куповину. Ова чињеница Вам може бити важна за лакше препознавање потенцијалних превара и заштите од губитка личних података и финансијских средстава.

Циљна група ове врсте превара су корисници мобилне телефоније. Починиоци преваре обично шаљу СМС поруку којом обавештају корисника о наводном приспјећу пошиљке уз захтев да за доставу плате одређене трошкове поштанском оператеру. Кликом на линк у СМС поруци, отвара се лажна интернет страница на којој се од корисника тражи да унесе број своје банковне картице и CVV број.

Информишемо јавност и наглашавамо Пошта Српске никада од корисника не захтjевају овакав начин плаћања за доставу било које врсте пошиљке. Важно је обратити пажњу на линк на веб страници на којој се од вас тражи давање личних података. Нападачи се обично труде да линк буде што сличнији оригиналној интернет страници поштанског оператера, па тако, на пример, умјесто postesrpske.com, могу користити posta-srpske.com, srpskeposte.com,postesrpske.ba или било коју другу комбинацију која на први поглед личи на прави домен Пошта Српске.

Код ових врста превара, корисници добијају електронску пошту (е-маил) са лажних е-маил адреса које користе лажне домене, често сличне доменима поштанских оператера или оператера брзе поште. У овим е-маил порукама корисницима се саопштава да је за њих наводно стигао пакет, препоручена или друга пошиљка, али да није могла бити испоручена због непостојања уплате одређеног новчаног износа за наводне трошкове (попут царинских, поштанских или других трошкова). Од корисника се затим тражи да кликну на одређени линк који их води до лажне странице поштанских оператера Поште, гдје се од њих тражи плаћање путем уноса података са банковне картице.

Информишемо и упозоравамо јавност да Поште Српске никада не комуницирају са својим корисницима путем емаил порука, нити траже од њих онлине плаћање за реализацију било које врсте поштанских услуга (доставе пошиљки). Важно је да корисници буду свјесни оваквих покушаја превара и не приступају сумњивим линковима или дијељењу личних банковних података путем електронске поште.

САВЈЕТИ ЗА ОНЛИНЕ БЕЗБЈЕДНОСТ

Уколико примите сумњиву е-маил, СМС или поруке на апликацијама попут Вибер-а, Whatsapp-а и слично, важно је познавати и предузети одређене кораке како бисте се заштитили од превара.

С обзиром на раст различитих облика онлине превара како у БиХ тако и у нашем блиском окружењу у последње вријеме, Поште Српске активно подузимају мјере заштите како би смањиле ризике за кориснике својих услога. Ваша безбједност је наш приоритет те смо због тога припремили одговоре на нека најчешћа питања и недоумице како бисмо Вам помогли да препознате и избјегнете онлине преваре.

Слањем обмањујућих е-маил и СМС порука или путем телефонских позива, преваранти се представљају као поштански оператери или оператери са циљем да Вас ,,навуку’’ да им пружите информације које би могли искористити у финансијске сврхе, обично у вези са вашим личним подацима и бројевима банковних картица.

Када су у питању обмањујући е-маил или поруке (СМС, Вибер, Whatsapp,Facebook…), њихов основни циљ је да Вас убиједи да кликнете на интернет линк (познато као “фишинг”, енг.phishing) који се у њима налази. Кликом на линк, може се десити да будете преусмерени на сумњиву веб локацију са које ваш рачунар може преузети вирусе или где се могу прикупити Ваше лозинке и лични подаци.

Позивима путем телефона, преваранти могу тражити директне информације од Вас, укључујући осетљиве податке попут бројева банковних картица.

Не дозволите себи да будете преварени! Уколико имате сумњу, пријавите такве ситуације на емаил kontakt@postesrpske.com те одмах избришите такве емаил поруке или позиве из своје електронске поште или историје позива. Ваша брза реакција, а посебно Ваша пажња су овдје од пресудне важности у заштити Ваше сигурности и спрјечавању потенцијалних финансијских губитака.

Обавјештавамо грађане да Поште Српске не комуницирају с корисницима путем е-маила и СМС порука.

У случају потребе за контактом у вези с приспјелим пошиљкама, Поште Српске могу позвати корисника телефоном. Истичемо да у таквим ситуацијама Поште Српске не траже од корисника било какве личне податке нити податке о банковним картицама.

Такође, Поште Српске од својих корисника поштанских услуга и услуга брзе поште никада не захтијевају плаћање путем е-маил порука, СМС порука, нити било који други облик онлине плаћања.

Из наведених разлога у свим ситуацијама у којима се путем СМС-а, е-маила, других порука или телефонског позива тражи да отворите линк и платите било какву накнаду за наводне поштанске услуге, или да дајете личне или банковне податке, можете бити сигурни да се ради о превари. Ваша пажња и опрез су овим ситуацијама од изузетног значаја за Вашу заштиту од потенцијалних превара овог типа.

  • Поште Српске никада, ни под којим околностима, неће од Вас захтјевати да креирате корисничке налоге и дајете своје личне податке.
  • Никада Вам нећемо слати е-маил нити било какве друге поруке у којима тражимо информације као што су бројеви банковних картица или друге личне и поверљиве податке.
  • Ни у ком случају нећемо од корисника тражити да уносе податке на страницама које нису дио система Поште Српске.

Треба да будете изузетно опрезни у свим ситуацијама када добијете е-маил, СМС или било коју другу поруку која тражи да платите било какве трошкове наводно повезане са поштанским услугама. То обично подразумјева отварање линка из е-маил или СМС поруке и затим остављање личних података и бројева банковних картица.

Истичемо да Поште Српске са корисницима својих услуга брзе поште комуницира искључиво путем телефонских позива у којима Вас обавјештавамо о приспјелој пошиљци.

Најефикаснији начин заштите личних информација је да никада не шаљете осјетљиве податке или бројеве банковних картица путем е-маила, СМС порука или других врста порука.

Никада не треба кликнути на линк у е-маил порукама ако нисте сигурни да је валидан, посебно ако се од вас траже лични финансијски подаци као што су информације о банковном рачуну. Прије него што кликнете на линк, површински пређите мишем преко њега и провјерите да ли вам УРЛ веб локације изгледа познато.

Обратите пажњу на правопис, граматику, графички дизајн у е-маил, СМС или другим порукама у којима Вам се неко представља као поштански оператер.

Нарочито напомињемо да не дозволите да Вас завара евентуално присуство логотипа Пошта Српске у порукама, јер он не гарантује да је порука стигла од нас.

КОМЕ И КАКО ДА ПРИЈАВИМ ПРЕВАРУ?

Уколико добијете сумњив е-маил, СМС или поруку на апликацијама за четовање које тврде да долазе од Поште Српске или откријете веб локацију са ознакама Поште Српске која вам дјелује лажно, молимо вас да то пријавите на: kontakt@postesrpske.com

  • У случају сумњивих е-маилова: немојте кликати на линкове нити отварати прилоге, већ прослиједите имејл на kontakt@postesrpke.com ,а затим обришите е-маил из пријемног сандучета.
  • За сумњиве СМС поруке: пошаљите нам снимак екрана поруке на kontakt@postesrpske.com
  • За сумњиве позиве или интернет странице: пошаљите нам е-маил поруку на адресу kontakt@postesrpske.com , унутар е-маил поруке наведите свој број телефона и интернет адресу сумњиве странице.

Ако сте били жртва преваре која укључује плаћање, односно крађу средстава са вашег банковног рачуна или картице, случај пријавите Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Уколико сте кликнули на линк, оставили било које личне податке попут података о банковном рачуну, на интернет страници или преко телефона или сте забринути да сте угрожени, обратите се својој банци и затражите блокаду картице, те одмах промјените шифре на својим интернет налозима.

Иди на врх
X
CIR