Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Филателија

ФИЛАТЕЛИЈА – (filos – пријатељ, atelia – ослобођено плаћања) је назив за љубав према поштанским маркама, њихово сакупљање и проучавање, такођер сакупљање омотница, жигова и другог поштанског материјала.

Како бисмо ушли у чаробни  свијет филателије, најприје је неопходно усвојити нека постојећа правила, основне појмове и  начине која су битна за сакупљање поштанских марака и стварања квалитетне збирке.
Свака марка има своју материјалну, историјску или сентименталну вриједност. Због тога ни једна марка није безвриједна, те једнаку вриједност имају некориштене марке, као и  оне са жигом.
Оно на шта се посебно треба обратити пажња је какву збирку желимо створити.

Обзиром да се путем поштанске марке разни догађаји урезују у историју, преносе поруке о природном љепотама, спортским успјесима и свему другоме што нас окружује, једна од могућих одлука је креирање тематске збирке. Такве збирке се односе строго на одређену тему и чине прекрасне цјелине које филателију чине привлачним хобијем, јер не постоји нека тема која се на поштанској марки није појавила.


Уколико имате жељу да се упознате са обичајима и културама земаља у којима никада нисте били, онда можете да направите збирку поштанских марака неке одређене земље. На овај начин можемо путовати и упознати тајне оних мјеста о којима толико маштамо.

Једна од могућности, свакако је, и стварање генералне збирке, која ће садржавати разноврсне марке, без обзира на тему или земљу из које потиче. Овакве збирке нису превише омиљене у искуснијим филателистичким круговима, али уколико Вам филателија представља лично задовољство, те уколико немате намјеру да учествујете као излагач на изложбама, овај начин је сасвим прихватљив и интересантан.

Више погледајте на www.efilatelija.ba

ПОШТАНСКА МАРКА
 – обухвата појам редовне и пригодне поштанске марке, које се користе као средство за плаћање поштанских услуга, у унутрашњем и међународном поштанском саобраћају,


РЕДОВНА ПОШТАНСКА МАРКА
 – издаје се у складу са реалним потребама поштанског саобраћаја Републике Српске и служи за плаћање и наплату поштанских услуга,


ПРИГОДНА ПОШТАНСКА МАРКА
 – је марка истог својства и намјене, као и редовна марка, с тим да се поред опште употребе, за плаћање поштанских услуга, користи и у филателистичке сврхе,  издају се поводом неке прославе или када се маркама жели обиљежити важан догађај или његова годишњица.


ДАТУМ ИЗДАВАЊА
 – је датум пуштања пригодне поштанске марке у продају, од којег дана иста мора бити доступна за куповину.


СЕРИЈА (НИЗ)
 – поштанске марке (редовне и пригодне) могу се издавати појединачно, у ком случају је у неко издање уврштена једна марка или у серији (низ) у ком случају је у неко издање уврштено више марака, које могу бити све истих или различитих номиналних вриједности,


НОМИНАЛНА ВРИЈЕДНОСТ (НОМИНАЛА)
 – је званично исказана новчана вриједност марке у националној валути (конвертибилна марка)


ВИЊЕТА
 – је марка без означене вриједности (једна или више) на којој је прикладан пратећи мотив и која служи да уљепша укупан естетски и графички изглед табака,


ТИРАЖ
 – укупан број (редовних и пригодних) поштанских марака у једном издању,


КОВЕРТА ПРВОГ ДАНА
 – писмо са налијепљеним маркама које су жигосане жигом датума издања назива се “Коверта првог дана” (“First Day Cover” или скраћено “ФДЦ”). Овакве коверте често се жигошу жигом који носи и ознаку “Први дан” (ова ознака одштампана је на коверти или обиљежена ручним жигом) чиме се истиче карактер оваквих коверата.


ФИЛАТЕЛИСТИЧКИ ПРИБОР
 – овдје спадају: пинцете, повећала, албуми, зубомјери и друго.


ПРИГОДАН ПОШТАНСКИ ЖИГ
 – је поштански жиг мјеста и датума са цртежом, симболом или пригодним текстом којим се и на овај начин обиљежава неки догађај, прослава и слично, а употребљава се само у одређеној пошти за одређено вријеме. Овај жиг може имати различите облике и може бити у употреби са непокретним датумом једног дана или са покретним датумом више дана. Ако се овим жигом жигошу марке на дан њиховог издања, онда он уједно представља и “жиг првог дана”.


СТАЊЕ МАРАКА
 – марке се сакупљају нежигосане или жигосане. Нежигосане марке морају бити очуване, са “свјежом” и оригиналном бојом и да имају исправну гуму. Уколико је гума потпуно неоштећена и без “фалца”, марка је вреднија. Жигосане марке морају бити чисте и уредно жигосане. Неке жигосане марке знатно су рјеђе од нежигосаних. Због тога треба обратити пажњу на исправност жигова тј. да ли се ради о оригиналном поштанском жигосању или су марке жигосане услужно (на захтјев појединаца) или накнадно жигосане послије њиховог повлачења из употребе.


ЗУПЧАЊЕ
 – марке се штампају у већим или мањим табацима. Једна од друге се одвајају сјечењем, прободом или зупчањем. Сјечене марке се називају незупчаним. Пробод може бити у равним линијама или у облику пиле. Одвајање марака с прободом није једноставно, а савршено одвојене марке су ријетке, поготово ако су овај посао обавили поштари при службеном послу. Зупци којима се марке зупчају нису једнаки. Једни су гушћи, други рјеђи. За одређивање величине зупчања су усвојене мјере код којих се утврђује колико има рупа на 2 цм дужине. Величина зупчања је наведена код описа издања. Зупчање се обавља стројевима с разним зупцима при чему (овисно о врсти) имамо линијско, чешљасто и оквирно зупчање.

Поштанске марке Републике Српске

Прва серија марака на којој се налазио натпис “РЕПУБЛИКА СРПСКА” издана је 26. октобра 1992.
Прије овог датума за франкирање пошиљака у Поштама Републике Српске кориштене су важеће поштанске марке Савезне Републике Југославије.

Прва серија марака натписа “РЕПУБЛИКА СРПСКА”:
– Ријеч је о помоћном издању од 11 марака, касније названом «Бањалучки провизоријум», које су чинили претисци на редовним маркама СР Југославије.
– Издање се користило за франкирање пошиљака само у западном дијелу Српске, док су у осталим дијеловима, све до почетка 1993, године кориштене марке СР Југославије.

11. јануара 1993. године :

– пуштено је у продају прво аутохтоно издање поштанских марака РС, (међу филателистима знано као «Прве гусле»).

Јун 1993. године:
– «Референдум», прво (условно речено), пригодно издање посвећено референдуму српског народа у РС о Венс-Овеновом мировном плану.
– Ово издање чиниле су три редовне марке из издања «Прве гусле», на којима су утиснуте нове номиналне вриједности, натписи «Референдум» и «15-16.05.’93.»
– Битно је нагласити да је вриједност ових марака веома брзо обезвриједила инфлација, тако да су кориштене непуних 90 дана.
Данас, оригиналних писама са маркама «Референдума» је веома мало, тако да представљају праве бисере филателистичке збирке Републике Српске.

09. јануара 1994. године:

– Прво, назовимо «право» пригодно издање поштанских марака Српске. Ријеч је о марки посвећеној Дану државности РС, на којој се као мотив налазила фреска са ликом Светог Стефана.
– Од ове серије у издаваштву поштанских марака Републике Српске почела су да доминирају пригодна издања. Годишње је издавано између 6 и 14 пригодних издања и једно до два редовна издања.

Филателија данас

Поште Српске:
– прате културне и спортске манифестације те издају и пригодне и редовне поштанске марке.
– учествују на филателистичким сајмовима широм Европе и свијета, промовишући Предузеће и земљу.
– сваке године Поште традиционално организују избор најљепше поштанске марке.

Иди на врх
X
CIR