Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Издата поштанска марка Стари новац

Поште Српске су данас 24.02.2022. године пустиле у продају поштанску марку “Стари новац”, припремљену у сарадњи са Удружењем колекционара и љубитеља историје „Denarius“ из Градишке.

Издавање новца у Риму је, углавном, било резервисано за императоре и њихове породице, мада су га могли издати и други, који су то себи могли приуштити.

Римска империја се простирала од Атлантског океана на западу, па до Мртвог Мора на истоку и Сахаре на југу, до Дунава на сјеверу, а самим тим и на овом простору.

Начин проналаска римског новца можемо подијелити у три врсте: налаз приликом археолошког истраживања терена, случајни оставски (групни) налаз и појединачни случајни налази. Сви ови новчићи представљени поштанским маркама, нађени су као случајни појединачни налази уз корито ријеке Саве у Градишци. Сава је била једна од важнијих саобраћајница за транспорт робе, а Градишка је имала и луку у то доба уз насеље Сервицијум (на мјесту данашњег града Градишке), које је било важна раскрсница путева. Све то нам даје предиспозицију за богате и разноврсне археолошке налазе из тог периода.

Овим издањем представили смо четири новчића у њиховој стварној величини, пречника 19 мм и то:

Новчић са једним од највећих римских владара Трајан – Марцус Улпиус Нерва Траианус. Владао је од 98. до 117. године. Био је римски цар, насљедник Нервин и припадник Антонинске династије.

Новчић са ликом Јулие Августе (193-217), жене императора Септимија Севера, мајке императора Каракале из династије Север.

Новчић са римским императором Луциус Верус (161-169). Припадао је династији Антонина. Усвојени син Антониуса Пиуса, којег је наслиједио на трону. Наслиједио га је син Антониуса Писа, Марко Аурелије.

Новчић са ликом Домицијана – Титус Флавиус Домитианус, који је владао од 81. до 96. године. Био је Веспазијанов син и Титусов млађи брат, као и посљедњи цар у династији Флавијеваца.

Табак је сачињен од 4 мотива, номиналних вриједности 2 x 0,90 KM и 2 x 1,80 KM.

Уз поштанску марку излазе и двије пригодне коверте.

Тираж марке је 15 000 серија.

Аутор марке „Стари новац“ је Тања Курузовић.

 

Иди на врх
X
CIR