Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Издата поштанска марка Стари новац

Поште Српске су данас 24.02.2022. године пустиле у продају поштанску марку “Стари новац”, припремљену у сарадњи са Удружењем колекционара и љубитеља историје „Denarius“ из Градишке.

Издавање новца у Риму је, углавном, било резервисано за императоре и њихове породице, мада су га могли издати и други, који су то себи могли приуштити.

The Roman Empire stretched from the Atlantic Ocean in the west to the Dead Sea in the east and the Sahara in the south, to the Danube in the north, and thus in this area.

Начин проналаска римског новца можемо подијелити у три врсте: налаз приликом археолошког истраживања терена, случајни оставски (групни) налаз и појединачни случајни налази. Сви ови новчићи представљени поштанским маркама, нађени су као случајни појединачни налази уз корито ријеке Саве у Градишци. Сава је била једна од важнијих саобраћајница за транспорт робе, а Градишка је имала и луку у то доба уз насеље Сервицијум (на мјесту данашњег града Градишке), које је било важна раскрсница путева. Све то нам даје предиспозицију за богате и разноврсне археолошке налазе из тог периода.

With this issue, we have presented four coins in their actual size, 19 mm in diameter, as follows:

Новчић са једним од највећих римских владара Трајан – Марцус Улпиус Нерва Траианус. Владао је од 98. до 117. године. Био је римски цар, насљедник Нервин и припадник Антонинске династије.

Новчић са ликом Јулие Августе (193-217), жене императора Септимија Севера, мајке императора Каракале из династије Север.

Новчић са римским императором Луциус Верус (161-169). Припадао је династији Антонина. Усвојени син Антониуса Пиуса, којег је наслиједио на трону. Наслиједио га је син Антониуса Писа, Марко Аурелије.

Новчић са ликом Домицијана – Титус Флавиус Домитианус, који је владао од 81. до 96. године. Био је Веспазијанов син и Титусов млађи брат, као и посљедњи цар у династији Флавијеваца.

Табак је сачињен од 4 мотива, номиналних вриједности 2 x 0,90 KM и 2 x 1,80 KM.

Уз поштанску марку излазе и двије пригодне коверте.

Тираж марке је 15 000 серија.

Аутор марке „Стари новац“ је Тања Курузовић.

 

Scroll to top
X
ENG