Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Представљена и издата пригодна поштанска марка Културно насљеђе

Поште Српске су данас представиле и пустиле у оптицај пригодно филателистичко издање посвећено Културном насљеђу – „Брање траве иве на Озрену“.

Поклон блок са поменутим издањем марке данас је, на манифестацији брање траве иве на локалитету Гостиљ на Озрену, директор радне јединице Добој, Озренко Пољашевић уручио Градоначелнику Добоја, Борису Јеринићу и директору Музеја у Добоју, Небојши Драгојловићу.

Планина Озрен, уједно и етнографска област, налази се у сјеверном дијелу Босне и Херцеговине на јужној ивици Панонске низије. Окружена је ријекама Спречом, Босном и Кривајом.

Озренско становништво има посебан однос према трави иви. Вјерују да убрана на дан Усјековања главе светог Јована Крститеља (11.септембар.), има изузетну љековиту моћ. Раширена је и изрека да „трава ива од мртва прави жива“.

Трава ива се може наћи на многим озренским узвишењима, али становништво искључиво на дан Усјековања иву бере на узвишењу Гостиљ.

Преношење ове традиције се данас, као и у прошлости, врши у оквиру породице, спонтано и без одређених форми и правила.

Кад год су болесни, дјеци и одраслима се даје чај од иве или мед у којем је истињена ива. Исто се користи и превентивно, а одрасли често попију и чашицу ракије у коју је потопљена ива.

Године 2018. УНЕСКО је елемент „Брање траве иве на Озрену“ уврстио на Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства.

Марка је издата у тиражу од 15.000 серија, номиналне вриједности 0,90 и 1,80 КМ, уз пригодни коверат.

Више информација о издању можете погледати на: www.efilatelija.ba.

 

Иди на врх
X
CIR