Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Пригодна поштанска марка „75 година жељезничке пруге Брчко – Бановићи“

Поште Српске су пустиле у оптицај пригодно филателистичко издање 75 година жељезничке пруге Брчко – Бановићи. За постратни привредни опоравак, након Другог свјетског рата, социјалистичке Југославије било је неопходно осигурати добру сировинску базу. Богате наслаге, релативно висококалоричног, бановићког угља нагнале су највиша руководства БиХ и ФНРЈ да још почетком 1946. године испланирају изградњу жељезничке везе између Бановића и најближег већег саобраћајног чворишта – Брчког.
Да би изградили 92 километра жељезнице између Брчког и Бановића, бригадири су – углавном ручно, са врло мало алата и без механизације – морали да ископају 1,36 милиона кубика земље и 134 хиљаде кубика камена, да пробију три тунела и изграде 22 моста, 25 километара насипа и 177 других објеката. Пруга је завршена за свега 190 дана ударничког рада, а свечано је пуштена у саобраћај 7. новембра 1946. године.
Пруга Брчко–Бановићи била је прва савезна акција југословенске омладине, а и данас њеним шинама одзвањају ријечи чувеног књижевника Мирослава Крлеже: „Није ово прва пруга на свијету сигурно, али је прва коју су изградила дјеца…“
Издање је реализовано као блок марка са номиналном вриједношћу од 7,30 КМ а издато је у тиражу од 15000 комада са пригодном ковертом.
Издања поштанских марака можете погледати и купити путем: www.efilatelija.ba
Иди на врх
X
CIR