Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Издата поштанска марка “175 година Горског вијенаца”

‘’Горски вијенац’’ рефлексивно-херојска је поема у облику народне драме Петра II Петровића Његоша, настала у доба српског романтизма. Дјело је објављено у Бечу 1847. на српском народном језику.
Његош је у „Горском вијенцу” исплео читаву црногорску историју, опјевао најважније догађаје из прошлости, од времена Немањића до почетка 18. вијека, насликао свакодневни црногорски живот, њихове празнике и скупове, дао народне обичаје, вјеровања и схватања. У његових 2819 стихова, нашле су мјесто три цивилизације, које су се додиривале и преплитале на црногорском тлу. Прва је црногорска херојско-патријархална цивилизација, чији је највиши израз класична Црна Гора. Друга, турска оријентално-исламска цивилизација, и трећа, млетачка западноевропска.
 
Занимљиво је што Његош није посебно истакнуо ниједног лика као јунака у дјелу ‘’Горски вијенац’’. Јунака овдје представља народ. Носилац колективне свијести је коло које представља народ. Међутим, народ није изражен само преко кола, него и преко појединаца у лику свештеника, жене, дјетета, кнеза. Они сви представљају црногорски менталитет тога доба типичног за ту средину. Тако да упркос томе што немамо појединца који представља главног јунака, на што смо иначе навикли, имамо ликове које свакако треба истакнути као што је Владика Данило и Игуман Стефан, Вук Мићуновић, те Вук Мандушић и други који су се сами плели у вијенац слободе и отпора. Црногорски колектив обиљежавају велике моралне и физичке снаге, а у првом реду чојство и јунаштво. Јунаштво значи сачувати част и достојанство, кукавичлук никад није била опција. Важно је не покорити се, а то је овај мали народ и направио. Борити се за слободу и за независност је човјекова највећа част и дужност. Ово је главна мисао водиља кроз цијело дјело.
 
Сам Владика Данило се од почетка и у свакој ситуацији показује као хуманиста: презире силу и сваки вид тираније, па тако и казује:
 
„Дивљу памет, а ћуд отровану
дивљи вепар има, а не човјек.
Kоме закон лежи у топузу,
трагови му смрде нечовјештвом.”
 
Поште Српске су данас, 07.04.2022. године, поводом 175 година од издавања Горског вијенца уприличиле издање поштанске марке.
Поштанска марка „175 година Горског вијенца“ излази као блок марка са два мотива и једном пригодном ковертом, номиналне вриједности 2 x 2,70 КM, у тиражу од 15 000 комада и 300 ФДЦ-ова.
 
Аутор марке је Небојша Ђумић.
 
Више од овог издања погледајте на нашој страници https://efilatelija.ba/efilresp
 
Иди на врх
X
CIR