Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Mарка поводом 125 година од рођења Александра Бојка

Александар Бојко је био једини Бањолучанин, који се током свог више од пола вијека дугог умјетничког стваралаштва – од почетка друге до средине седме деценије 20. вијека – опробао у сва три тада доступна визуелна медија: сликар­ству, фотографији и филму.

Рођен је 7. априла 1896. године у Фочи. Његова породица се 1908. доселила у Бању Луку, а само годину дана касније Бојко је од оца добио фото-апарат, који је пронио кроз најбурнији дио свог живота и њиме у Првом свјетском рату на­чинио стотињак снимака на стакленим фотографским плочама. По звању је био академски сликар, а школовао се у Венецији, Бечу и Београду. Још почетком тридесетих година прошлог вијека почео је да излаже своја умјетничка дјела, а специјалност су му били мртва природа и пејсажи. Предавао је сликање у Учитељској и Вишој педагошкој школи, те Гимназији у Бањој Луци.

Александар Бојко је био и један од пионира аматерског филма у Бањој Луци. Овај свестрани умјетник се током свог живота опробао и као (епизодни) глу­мац у филму „Ковач распела“ (1919), режисера Хајнца Хануса, био је загрижени љубитељ мотоцикала, а посједовао је једну од најбогатијих збирки лептира у Краљевини Југославији… Преминуо је 2. августа 1969. године у Бањој Луци.

 Марка је издата у тиражу од 15.000 серија, номиналне вриједности 0,90 КМ, са пригодном ковертом. Аутор издања је Небојша Ђумић, дизајнер Пошта Српске.

Више о овом издању погледајте на нашој страници https://www.efilatelija.ba/efilresp/.

Иди на врх
X
CIR