Mарка поводом 125 година од рођења Александра Бојка

Александар Бојко је био једини Бањолучанин, који се током свог више од пола вијека дугог умјетничког стваралаштва – од почетка друге до средине седме деценије 20. вијека – опробао у сва три тада доступна визуелна медија: сликар­ству, фотографији и филму.

Рођен је 7. априла 1896. године у Фочи. Његова породица се 1908. доселила у Бању Луку, а само годину дана касније Бојко је од оца добио фото-апарат, који је пронио кроз најбурнији дио свог живота и њиме у Првом свјетском рату на­чинио стотињак снимака на стакленим фотографским плочама. По звању је био академски сликар, а школовао се у Венецији, Бечу и Београду. Још почетком тридесетих година прошлог вијека почео је да излаже своја умјетничка дјела, а специјалност су му били мртва природа и пејсажи. Предавао је сликање у Учитељској и Вишој педагошкој школи, те Гимназији у Бањој Луци.

Александар Бојко је био и један од пионира аматерског филма у Бањој Луци. Овај свестрани умјетник се током свог живота опробао и као (епизодни) глу­мац у филму „Ковач распела“ (1919), режисера Хајнца Хануса, био је загрижени љубитељ мотоцикала, а посједовао је једну од најбогатијих збирки лептира у Краљевини Југославији… Преминуо је 2. августа 1969. године у Бањој Луци.

 Марка је издата у тиражу од 15.000 серија, номиналне вриједности 0,90 КМ, са пригодном ковертом. Аутор издања је Небојша Ђумић, дизајнер Пошта Српске.

Више о овом издању погледајте на нашој страници https://www.efilatelija.ba/efilresp/.

Иди на врх
X
CIR