Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Издата поштанска марка 50 година филма “Валтер брани Сарајево”

Поводом 50 година постојања култног филма “Валтер брани Сарајево”, Поште Српске су издале пригодну поштанску марку под називом “Валтер брани Сарајево” са два мотива, које су од данас у оптицају.
 

Валтер брани Сарајево је југословенски партизански филм из 1972. године у режији Хајрудина Крвавца,, а по сценарију Ђорђа Лебовића, Моме Капора, Хајрудина Крвавца и Саве Пређе, док је продуцент филма био Хидајет Чалкић. Филм представља слободну интерпретацију биографије стварног антифашистичког борца из Другог свјетског рата — Владимира Перића Валтера.

Насловну и своју антологијску улогу тумачио је Бата Живојиновић као Валтер, док су се у осталим улогама нашле глумачке легенде бивше Југославије – Љубиша Самарџић, Раде Марковић, Драгомир Гидра Бојанић, Неда Спасојевић, Павле Вујисић…

“Валтер брани Сарајево” је узбудљива, акциона, дететктивска прича о сарајевским илегалцима и њиховом вођи, партизанском обавјештајцу – Валтеру. Овај ратни филм је најпопуларнији филм партизанско-ратне тематике снимљен у социјалистичкој Југославији и након пола вијека представља културолошки феномен. Подсјетник је на славно вријеме југословенске кинематографије. У то вријеме партизански филмови су били југославенски вестерни и слиједили су обрасце популарног америчког жанра.

Ова филмска прича је успјела надживјети своје вријеме и свој идеолошки дефиниран контекст. То је филм који приповиједа универзалну причу о борби између добра и зла и филм који  глорифицира позитивне људске вриједности. Представља парафразу мистериозног живота и потребу за култом личности која може донијети спас. Филмске реплике “Стријелац зове Кондора”, “Das ist Walter“ те курирска лозинка “Ваздух трепти као да небо гори, спрема се олуја”, реченице су које су дубоко уткане у меморију сваког становника БиХ, региона, али и шире те су постале дио и начин комуникације неколико генерација.

Према неким слободним процјенама, филм су погледале милијарде људи, јер је развио невјероватну популарност и у Кини. И данас се гледа с истим адреналином и пажњом као и прије педесет година.

Марке су издате у тиражу од 15.000 комада, номиналне вриједности 2,70 КМ, аутор издања је Небојша Ђумић.

Иди на врх
X
CIR