Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Гласајте за најљепшу марку ЕВРОПЕ!

ЕВРОПА поштанске марке су међу најпопуларнијим маркама у свијету. Оне се посебно издају у европским поштанским управама под окриљем Post Europ-a у којима је Европа њихова централна тема. ЕВРОПА марке представљају сарадњу између поштанских оператера и промовишу филателију.
Оне постоје да се изгради свијест о заједничким коријенима, култури и историји Европе и њених заједничких циљева.
Овогодишња ЕВРОПА тема су Угрожени национални животињски свијет. Разноликост дивљих животиња је од великог значаја за планету и њене становнике., али научници упозоравају да је биодиверзитет наше планете у кризи. Милиону од осам милиона врста на глобалном нивоу пријети изумирање, углавном због губитка и уситњавања станишта, неодрживе пољопривреде и климатских промјена. Без обзира на то да ли говоримо о климатским промјенама, шумским пожарима или интервенцијама које је човјек створио у природним стаништима, посљедњих година дивље животиње плаћају изузетно висок данак. Европска црвена листа укључује све више врста којима прети изумирање у Европи. Како забринутост расте, а потреба за одрживијим развојем постаје кључна тема глобалне политичке агенде, изузетно је важно за европске поштанске оператере да помогну у подизању свијести о поменутом проблему. Према недавним подацима Међународне уније за заштиту природе (IUCN), више од 2.887 врста од 15.167 процијењених европских врста пријети изумирањем. Стога, Post Europ је поносан што је покренуо такмичење за најљепше марке ЕВРОПА за 2021. годину, како би додатно приближио свијест о тој теми, приказујући на прелијепим маркама неке од најугроженијих животињских врста у Европи. Овогодишња тема марке ЕВРОПА „Угрожени национални животињски свијет“ даје европским поштанским оператерима прилику да покажу угрожене врсте у својој земљи. Мотиви укључују посебне умјетничке карактеристике да би се додатно нагласила критична природа пријетње.

Поште Српске кроз ову тему поносно представљају ЕВРОПА марку 2021- угрожене националне животиње – Патуљасти миш., те вас позивају да гласате за њу путем онлајн такмичења које организује Post Europ. Такмичење је почело 9. маја 2021.године, на Дан Европе – и завршиће се 9. септембра 2021. године. У овом такмичењу учествују сви европски јавни поштански оператери који издају пригодну поштанску марку Европа.
Посјетите страницу www.posteurop.org/europa2021 и гласајте за нашу ЕВРОПА марку- Угрожен национални животињски свијет – Патуљасти миш.

 

Иди на врх
X
CIR