Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Издата поштанска марка Европа – приче и митови

Поште Српске су данас 11.5.2022. пустиле у продају пригодну поштанску марку „Европа – приче и митови” у два издања “Дрекавац” и “Баба Рога”.
 
Сваки народ има своја вјеровања и митове која се вијековима преносе с генерације на генерацију. Митови су приче које људи казују ради објашњавања догађаја у природи или историји. Митологија словенских народа, у које спадају и Срби, веома је живописна и шаренолика. 
 
Дрекавац је биће из митологије Јужних Словена. По легенди, дрекавац је материјална манифестација умрлог, некрштеног човјека (по неким причама, младог дjечака) који не може да нађе мир, па прогања оне који су му згријешили у животу. Како предања кажу, дрекавац је мало, длакаво створење, са дугим и оштрим канџама на прстима и великом главом на танком врату. Спомињало се да се гласа застрашујућим крицима (сличним дјечијем плачу, вучијем завијању, мекетању јарца, мјаукању мачке или крештању птица) са којима може да оглуви особу. Према миту, дрекавци нападају људе који се касно у ноћи затекну у близини гробља, ријеке, језера или шуме, тако што им скоче на леђа и тјерају их да ходају цијелу ноћ. Ако се жртва не повинује захтјевима дрекавца биће изгребана и почупана огромним канџама овог митског бића. Вјеровало се да не може бити уништено док не нађе мир.
 
Баба Рога је, такође, биће из митологије Јужних Словена. Са њом су се плашила мала дјеца. Баба Рога се често мијеша са вјештицом, иако су то различита митолошка бића. У народним предањима се описује искључиво као застрашујуће женско биће у облику погрбљене, ружне, крезубе старице наказног лица са рогом на глави (по коме је и добила име). Крије се на тамним мјестима и излази само ноћу. Према народним предањима Баба Рога плаши и отима неваљалу дјецу и одводи их у свој брлог…
Табак је сачињен од два мотива 8+1 номиналних вриједности 1,95 КМ и 2,70 КМ. Тираж марке је 20.000 серија.
Карнет је 2х2, номиналне вриједности 9,30 КМ, тираж је 10.000 серија.
Тираж ФДЦ коверте је 500 комада.
Аутор поштанске марке „Европа – приче и митови” је Небојша Ђумић.
 
Више о овом издању погледајте на нашој страници:
Иди на врх
X
CIR