Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Свјетски дан добровољних давалаца крви

Од 2005. године, када су 192 земље чланице Свјетске здравствене скупштине Свјетске здравствене организације прогласиле његово међународно обиљежавање, Свјетски дан добровољних давалаца крви редовно се обиљежава на глобалном плану.
 
Свјетски дан добровољних давалаца крви је дан посвећен добровољном давању крви. Обиљежава се 14. јуна, на дан када је рођен аустријски биолог Карл Ландшајнер (1868-1943), који је заслужан за откриће крвних група код човјека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.
Овај догађај има за циљ подизање свијести о потребама за сигурном крви и крвним састојцима, те исказивање захвалности добровољним даваоцима за њихову хуману гесту којом спашавају животе.
 
Актив добровољних давалаца крви Пошта Српске, на челу са Синдикатом и Управом Предузећа је и ове године подржао акцију добровољног давања крви уприличену овим поводом.
Наше колеге широм Српске поносно узимају учешће у свим акцијама хуманитарног карактера, а посебно смо поносни на редовно добровољно давалаштво драгоцјене текућине којом се спашава људски живот.
Иди на врх
X
CIR