Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

„Флора” – пригодна поштанска марка

Биљке месождерке или карниворне биљке посједују развијене механизме и прилагођене органе за привлачење плијена, његово хватање, варење и апсорпцију храњивих материја. Механизми хватања плијена и процеси варења се разликују код различитих врста, а развили су се као посљедица адаптације врста на недостатак одређених храњивих материја које су на неки начин морале обезбиједити. У Републици Српској живи неколико врста карниворних биљака које припадају родовима Drosera, Utricularia и Pinquicula.

Росуља (Drosera rotundifolia L.) је вишегодишња зељаста биљка из породице Droseraceae. Стабло ове биљке је дугачко око 20 цм и без листова је. Листови су у приземној розети, округластог облика и прекривени жљездастим длакама на чијем се ободу налазе капљице слузи. Управо те капи јој омогућавају хватање инсеката. Цвјетови су бијеле боје и смјештени су на врху стабљике. Плод је чахура са мноштвом сјеменки.
Росуља привлачи инсекте интензивном црвенкастом бојом. Када се инсекти залијепе, биљка савија длачице и тако затвара инсекта, а потом почиње да лучи ензиме за варење. Током варења, росуља из инсекта извлачи амонијак, као и друге храњиве материје које нису заступљене на стаништима која насељава.
Ова врста у Републици Српској је строго заштићена, а забиљежена на свега 3 локалитата и то на планинским тресетиштима која представљају изузетно угрожена станишта.

Mасница (Pinguicula hirtiflora Ten.) је вишегодишња зељаста биљка из породице Lentibulariaceae и један је од два представника рода Pinguicula у Републици Српској. Има листове јајастог облика скупљене у приземну розету. Цвјетови су на дугим танким дршкама и најчешће су љубичасте или плаве боје. Плијен хвата помоћу жљездастих длака на листовима.
Ова биљка насељава стијене уз хладне изворе и потоке. Код нас је забиљежена на свега неколико локалитета на самом југу Херцеговине у околини Требиња и строго је заштићена врста.

Марке су издате у тиражу од 15.000 комада, номиналне вриједности 0,90 и 1,80 КМ, са једном пригодном ковертом.

Аутор издања је Тања Курузовић у сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

Више о овом издању погледајте на нашој страници https://efilatelija.ba/efilresp
Иди на врх
X
CIR