Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Пригодна поштанска марка – “25 година постојања конвертибилне марке”

Данас 23. новембра, у издању Пошта Српске у оптицај је пуштена пригодна поштанска марка под називом „25 година постојања конвертибилне марке“. Конвертибилна марка ове године обиљежава 25 година постојања као званична босанскохерцеговачка валута и законско средство плаћања у Босни и Херцеговини.

Наиме, прве новчанице конвертибилне марке пуштене су у оптицај 22. јуна 1998. године, непуну годину након почетка рада Централне банке Босне и Херцеговине. У оптицај су прво пуштене новчанице конвертибилне марке у апоенима 50 Ф, 1 КМ, 5 КМ и 10 КМ. Недуго послије, придружују се и новчанице већих апоена, и то 27. јула 1998. године када су у оптицај пуштене новчанице у апоенима 20 КМ, 50 КМ и 100 КМ. Новчаница апоена 200 КМ издата је 15. маја 2002. године и напосљетку је употпунила тадашњу апоенску структуру новчаница конвертибилне марке.

Прве кованице конвертибилне марке издате су такође 1998. године, 9. децембра у апоенима 10 Ф, 20 Ф и 50 Ф, потом 31. јула 2000. године у већим апоенима, 1 КМ и 2 КМ, и на крају, 5. јануара 2006. године, у најмањем и највећем апоену од 5 Ф и 5 КМ. Од новчаница конвертибилне марке издатих 1998. године, новчанице у апоенима 50 Ф, 1 КМ, 5 КМ су накнадно повучене из оптицаја и престале бити законско средство плаћања, те су њихово мјесто у употреби заузеле кованице конвертибилне марке.

Новчанице издате 1998. године произведене су у штампарији „Francois-Charles Oberthur“ у Француској, а трошкови производње првог издања новчаница КМ су финансирани донацијом Владе Француске. Кованице су произведене у ковници „Royal Mint“ из Велике Британије.

Новчанице конвертибилне марке су издате у двије верзије дизајна, дизајн Федерације БиХ и дизајн Републике Српске, и разликују се по мотивима особе (књижевника) на предњој страни новчаница, мотивима на полеђини новчаница, као и редослиједу латиничног и ћириличног писма.

Након пуштања новчаница у оптицај, обје верзије дизајна су се убрзо потпуно равноправно користиле на територији цијеле Босне и Херцеговине. Новчанице се пуних 25 година, без обзира на верзије дизајна, користе без икаквих разлика у платном промету државе, а повјерење стечено у конвертибилну марку не познаје подјеле.

Аутор издања је Небојша Ђумић, графички дизајнер Пошта Српске.

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука.

Иди на врх
X
CIR