Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Пригодна поштанска марка – “25 година постојања конвертибилне марке”

Данас 23. новембра, у издању Пошта Српске у оптицај је пуштена пригодна поштанска марка под називом „25 година постојања конвертибилне марке“. Конвертибилна марка ове године обиљежава 25 година постојања као званична босанскохерцеговачка валута и законско средство плаћања у Босни и Херцеговини.

Наиме, прве новчанице конвертибилне марке пуштене су у оптицај 22. јуна 1998. године, непуну годину након почетка рада Централне банке Босне и Херцеговине. У оптицај су прво пуштене новчанице конвертибилне марке у апоенима 50 Ф, 1 КМ, 5 КМ и 10 КМ. Недуго послије, придружују се и новчанице већих апоена, и то 27. јула 1998. године када су у оптицај пуштене новчанице у апоенима 20 КМ, 50 КМ и 100 КМ. Новчаница апоена 200 КМ издата је 15. маја 2002. године и напосљетку је употпунила тадашњу апоенску структуру новчаница конвертибилне марке.

Прве кованице конвертибилне марке издате су такође 1998. године, 9. децембра у апоенима 10 Ф, 20 Ф и 50 Ф, потом 31. јула 2000. године у већим апоенима, 1 КМ и 2 КМ, и на крају, 5. јануара 2006. године, у најмањем и највећем апоену од 5 Ф и 5 КМ. Од новчаница конвертибилне марке издатих 1998. године, новчанице у апоенима 50 Ф, 1 КМ, 5 КМ су накнадно повучене из оптицаја и престале бити законско средство плаћања, те су њихово мјесто у употреби заузеле кованице конвертибилне марке.

Новчанице издате 1998. године произведене су у штампарији „Francois-Charles Oberthur“ у Француској, а трошкови производње првог издања новчаница КМ су финансирани донацијом Владе Француске. Кованице су произведене у ковници „Royal Mint“ из Велике Британије.

Новчанице конвертибилне марке су издате у двије верзије дизајна, дизајн Федерације БиХ и дизајн Републике Српске, и разликују се по мотивима особе (књижевника) на предњој страни новчаница, мотивима на полеђини новчаница, као и редослиједу латиничног и ћириличног писма.

After the banknotes were put into circulation, both versions of the design were soon used completely equally throughout the territory of Bosnia and Herzegovina. Banknotes have been used for a full 25 years, regardless of the design versions, without any differences in the state's payment circulation, and the trust gained in the convertible mark knows no divisions.

Аутор издања је Небојша Ђумић, графички дизајнер Пошта Српске.

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука.

Scroll to top
X
ENG