Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Издата пригодна поштанска марка „Европа-подводна фауна и флора„

Чудесни свијет филателије од данас је обогаћен још једним репрезентативним пригодним издањем поштанске марке „Европа-подводна фауна и флора. Марка је издата у табацима 8+1 и као блок марка. Издање прате пригодна коверта и жиг. Аутор издања је Тања Курузовић у сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

Мотиви који су одабрани за ово издање су заштићене врсте флоре и фауне:

  • Мјешинарка (Utricularia vulgaris L. ) је вишегодишња субмерзна биљка из породице Lentibulariaceae. Цвјета од априла до августа. Врста је распрострањена у стајаћим и споро текућим водама. Код нас је строго заштићена врста, јер су њене популације угрожене нестајањем станишта.
  • Лињак (Tinca tinca Linnaeus, 1758 ) је слатководна риба из породице шарана. Лињак је слабо покретна риба стајаћих и споро текућих вода са муљевитим дном. Храни се фауном дна и биљкама. Код нас је широко распрострањена врста, али и строго заштићена. Заштићена је због прекомјерног искоришћавања, као и због угрожених станишта које насељава.

Изузетно дизајниране, ове прелијепе марке приказују живописну флору и фауну која успијева испод површине вода Српске. Зароните у дубине и откријте задивљујућу љепоту нашег воденог екосистема. Више о овом издању погледајте на нашој страници https://efilatelija.ba/efilresp/.

Иди на врх
X
CIR