Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европа – подводна фауна и флора

Назив издања: Европа – подводна фауна и флора
Датум издања: 17.06.2024.
Аутор: Тања Курузовић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: табак и блок
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК    ТАБАК  ТАБАК ЖИГ

Мотив: Лињак
Каталошки број: 962
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 3,30 КМ
Тираж: 10 000

 

Мотив: мјешинарка
Каталошки број: 963
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 1,95 КМ
Тираж: 10 000

 

Мотив: лињак и мјешинарка
Каталошки број: 964 и 965
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 3,30 и 1,95 КМ
Тираж: 8 000

Европа – подводна фауна и флора

Гледајући одозго, вода је само вода. Међутим, када заронимо у њу, могуће је открити диверзитет животне средине и екосистема богатих подједнако као и они на копну.

Мјешинарка

Utricularia vulgaris L. је вишегодишња субмерзна биљка из породице Lentibulariaceae. Има разгранато стабло које слободно лебди у води без развијеног правог коријена, а може достићи и два метра дужине. Листови су многобројни, дугачки од 1 -5 цм. Углавном се у основи гранају на два дијела, а затим се више пута неједнако дихотомо гранају. На крајевима су јако зашиљени. Листови имају карактеристичне мјехуриће који служе за хватање плијена што ову врсту сврстава у групу месождерки. Мјехурићи су испуњени ваздухом, затварају се поклопцем са осјетљивим длачицама. Када плијен дође у контакт са длачицама, поклопац се отвара и биљка хвата плијен. Слиједи процес отпуштања ензима и варење плијена. Цвасти су усправне, 10-30 цм дуге. Чини их 3-12 цвјетова жуте боје који штрче изнад воде. Цвјета од априла до августа. Врста је распрострањена у стајаћим и споро текућим водама. Код нас је строго заштићена врста, јер су њене популације угрожене нестајањем станишта.

Лињак

Лињак (Tinca tinca Linnaeus, 1758 ) је слатководна риба из породице шарана. Има умјерено издужено тијело и заокружена пераја. Тијело је прекривено ситним љускама које су дубоко у дебелој јако слузавој кожи. Боја варира од смеђе до зелене и зависи од станишта. На глави се истичу очи црвене боје и са стране уста по један мали пипак (бркови). Достиже дужину од 60 цм и тежину од 6 кг.  Лињак је слабо покретна риба стајаћих и споро текућих вода са муљевитим дном. Храни се фауном дна и биљкама. Мријести се у плиткој води у току љетних мјесеци. Код нас је широко распрострањена врста, али и строго заштићена. Заштићена је због прекомјерног искоришћавања, као и због угрожених станишта које насељава.

Аутор: Тања Курузовић

Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Сарадња: Сара Поткоњак, дипл. Биолог – мастер, Дејан Радошевић, дипломирани еколог и Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа

 

 

Иди на врх
X
CIR