Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Књижевност 2021

Назив издања: Књижевност
Датум издања: 20.10.2021.
Аутор: Божидар Дошеновић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 8+1
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК ЖИГ

Мотив: Достојевски
Каталошки број: 885
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 1.95 КМ

Тираж: 15.000

Фјодор Михајлович Достојевски рођен 11. новембра, 1821. године у Москви, преминуо 9. фебруара, 1881. године у Санкт Петербургу, био је руски писац и један од највећих писаца свих времена.

Завршио је војну школу. У двадесетосмој години због учешћа у револуционарној организацији био је осуђен на смрт. Након помиловања провео је четири године на присилном раду у Сибиру.

Он је један од најутицајнијих писаца руске књижевности. Према ширини и значају утицаја, посебно у модернизму, он је био свјетски писац у рангу Шекспира и Сервантеса. Реализам Достојевског представља својеврсни прелаз према модернизму, јер његово стварање управо у епохи модернизма постаје неком врстом узора начина писања. Са аспекта књижевне технике његови су романи још увијек блиски реализму због обухвата цјелине, начина карактеризације и доминирајуће нарације, док драматични дијалози, филозофске расправе и полифонија чине од њега претечу модернизма. Утемељитељ је психолошког романа. По многима је и претеча егзистенцијализма.

Већина је романа Достојевскога смjештена у тмурно озрачје велеградскога подземља, са средиштем око узбудљивих догађаја баштињених из тривијалнога романа и црних хроника (убиство, очеубиство, злочин, крађа, скандали разне врсте) и врти се око за човjечанство „проклетих питања“: нарави зла, људске патње, смртности и бесмртности, постојања и непостојања Бога, слободе и одговорности, судбине Русије и Запада. Како су примијетили неки критици – Достојевски је битно спиритуални аутор, те је његова карактеризација човјека као „срца у којем се боре Бог и Сотона, а залог је људски живот“ можда и примjерен опис његовог властитог стваралаштва.

Најпознатија дjела су му ”Злочин и казна”, ”Браћа Карамазови”, ”Коцкар” и ”Идиот”.

Аутор: мр Божидар Дошеновић

Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

 

Иди на врх
X
CIR