Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Међународни дан дјечијих права

Назив издања: Међународни дан дјечијих права
Датум издања: 20.11.2021.
Аутор: Бони (ЈУ Дом ”Рада Врањешевић”)
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 8+1
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК ЖИГ

Мотив: дјечији цртеж
Каталошки број: 887
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 2.70 КМ

Тираж: 15.000

Дјеца се рађају с темељним слободама и правима која припадају свим људским бићима. Но, с обзиром на тјелесну и психичку незрелост намеће се потреба истицања посебних права дјетета на заштиту која произлазе управо из те чињенице. Управо је то основно полазиште Конвенције о правима дјетета, који је донијела Главна скупштина УН-а на својем засједању, 20. новембра 1989. године.

Свако од нас има прилику за заговарање, промоцију,  покретање дијалога и акција које ће изградити бољи свијет за дјецу ,односно примјену Конвенције о правима дјетета.

Поште Српске су овај важан датум обиљежиле на јединствен начин, издавањем поштанске марке. Најљепше од тога је што су креатори поштанске марке били управо дјеца и то дјеца Јавне установе за дјецу и омладину без родитељског старања  „Рада Врањешевић“ у Бањој Луци,(у даљем тексту „ Дом“) . Ова  установа једина нуди овакав организован облик социјалне заштите у Републици Српској и обезбјеђује социјално-здравствену заштиту, васпитање и образовање, те оспособљавање за самосталан живот.  Кроз свакодневни рад, са дјецом, подстиче се, прати и усмјерава психофизички раст и развој, откривају се склоности и способности дјеце и младих, изграђују се културне, хигијенске и радне навике, формирају карактерне особине и изграђује се конструктиван  однос према животу и друштвеној средини.

Захваљујемо се свим учесницима  Дома  на незаборавном дружењу и предивним ликовним радовима.  Вјерујемо и надамо се да ће ова дивна дјеца кроз живот остварити права која им припадају и  дати свој  допринос  примјеном  у одраслом добу.

Права дјеце су универзална и трајна. Дјеца су наша будућност и свака нова генерација има прилику за стварање темеља за нови, бољи свијет, свијет достојан дјетета. Водимо се мишљу  Ф.М.Достојевског „ Сви идеали свијета не вриједе сузе једног дјетета.“

Аутори поштанске марке/вињета/ФДЦ: Бони/Мони/Зоки – „ЈУ Дом „Рада Врањешевић.“

Графичка обрада: Тања Курузовић

Сарадња: ЈУ Дом „Рада Врањешевић“ Бања Лука

Иди на врх
X
CIR