Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

75 година жељезничке пруге Брчко-Бановићи

Назив издања: 75 година жељезничке пруге Брчко-Бановићи
Датум издања: 17.09.2021.
Аутор: Небојша Ђумић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: блок
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК ЖИГ

Мотив: омладинска пруга Брчко-Бановићи
Каталошки број: 880
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 7,30 КМ

Тираж: 15.000

Други свјетски рат је за простор – на којем су до почетка деведесетих година прошлог вијека живјели уједињени јужнословенски народи – био далеко деструктивнији од Првог. Оновремена Федеративна Народна Република Југославија изашла је из највећег ратног сукоба у досадашњој историји човјечанства са потпуно уништеном економијом. У централној републици ове државне заједнице – Босни и Херцеговини – привредни капацитети и саобраћајна мрежа били су потпуно разорени, тако да су одмах по престанку ратних дејстава усвојени планови за њихову обнову. У оквиру тих планова, изградња жељезничке пруге нормалног колосијека (1.435 мм) Брчко–Бановићи била је апсолутни приоритет.

За постратни привредни опоравак социјалистичке Југославије било је неопходно осигурати добру сировинску базу. Богате наслаге, релативно висококалоричног, бановићког угља нагнале су највиша руководства БиХ и ФНРЈ да још почетком 1946. године испланирају изградњу жељезничке везе између Бановића и најближег већег саобраћајног чворишта – Брчког.

Од средине марта до краја априла 1946. трајале су припреме за реализацију овог пројекта, а на Празник рада прве омладинске радне бригаде у ФНРЈ почеле су са радовима на траси будуће пруге. Под паролом „Ми градимо пругу, пруга гради нас“ на 24 дионице радило је 220 бригада, са укупно 62.268 омладинаца и омладинки из свих крајева Југославије, а помагало им је и око 2.000 добровољаца из иностранства.

Да би изградили 92 километра жељезнице између Брчког и Бановића, бригадири су – углавном ручно, са врло мало алата и без механизације – морали да ископају 1,36 милиона кубика земље и 134 хиљаде кубика камена, да пробију три тунела и изграде 22 моста, 25 километара насипа и 177 других објеката. Пруга је завршена за свега 190 дана ударничког рада, а свечано је пуштена у саобраћај 7. новембра 1946. године. 

Пруга Брчко–Бановићи била је прва савезна акција југословенске омладине, а и данас њеним шинама одзвањају ријечи чувеног књижевника Мирослава Крлеже: „Није ово прва пруга на свијету сигурно, али је прва коју су изградила дјеца…“

 

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске а. д. Бања Лука

Стручна сарадња: Горан Бараћ, публициста из Бање Луке

Иди на врх
X
CIR