Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

50 година од Галерије до Музеја савремене умјетности

Назив издања: 50 година од Галерије до Музеја савремене умјетности 
Датум издања: 03.09.2021.
Аутор: Ђумић/Мићевић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 8+1
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК ЖИГ

Мотив: зграда Музеја, умјетнички рад ”Балет свјетлости за Бањалука”, стилизован број 50 (логотип Музеја поводом јубилеја)
Каталошки број: 878
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 0,90 КМ

Тираж: 10.000

Поводом 50 година од оснивања институције Музеја савремене умјетности Републике Српске и 130 година од подизања зграде Старе аусторугарске жељезничке станице у Бањалуци у којој се Музеј налази, Поште Српске издале су филателистичко издање поштанске марке посвећене овим важним јубилејима.

Музеј савремене умјетности Републике Српске централна је музејска институција Републике Српске надлежна за ликовне умјетности и једина музејска институција у Босни и Херцеговини са овим називом и уско је профилисана за област савремене умјетности. Своју дјелатност Музеј усмјерава на активно подстицање развоја савремене умјетничке сцене простора на коме дјелује, функционишући као језгро прикупљања, чувања, проучавања и представљања савремених умјетничких пракси. Своју визију Музеј базира на локалној, регионалној и међународној сарадњи са релевантним институцијама, чиме се омогућава активно праћење и презентовање актуелних умјетничких токова. Овим активностима Музеј жели подстакнути сарадњу и створити живу, динамичну умјетничку сцену, чији ће домети бити препознати и у међународним оквирима.

Музеј савремене умјетности Републике Српске основан је 1971. године као Умјетничка галерија у Бањој Луци, 1994. године установа је преименована у Галерију ликовних умјетности Републике Српске. Одлуком Владе Републике Српске 10. фебруара 2004. године преименована је у Музеј савремене умјетности Републике Српске када постаје и централна музејска установа.

У својој колекцији Музеј чува велики број дјела југословенске, европске и свјетске умјетности настале у периоду од 1945. године до данас и представља јединствену збирку на нашим просторима. Поред развоја локане умјетничке сцене Музеј активно ради на изградњи публике и настоји да остане релевантан фактор у развоју еманципованог друштва.

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Сарадња: др Сарита Вујковић, директор Музеја савремене умјетности Републике Српске и Музеј савремене умјетности Републике Српске

Иди на врх
X
CIR