Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

150 година од рођења Орвила Рајта

Назив издања: 150 година од рођења Орвила Рајта
Датум издања: 29.01.2021.
Аутор: Небојша Ђумић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: блок
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК   ЖИГ

Мотив: Орвил и Вилбур Рајт, авион и Икар
Каталошки број: 861

Зупчање: 13 3/4

Номинална вриједност: 7,60 КМ
Тираж: 15.000

Орвил Рајт, један од двојице браће Рајт, амерички пилот и конструктор авиона, пионир авијације, који је 1903. године с братом Вилбуром, у авиону који су сами конструисали, извео први лет у историји ваздухопловства.

Први лет су извели 17. децембра 1903. године, а 1908. године су заинтересовали Министарство рата САД и потписали уговор о производњи првог војног авиона. Послије смрти брата Вилбура 1912. године, Орвил је наставио сам да води фирму „Рајт“. Свој дио је продао 1915. године и од тада је самостално радио на развоју авиона. Године 1929. добио је тек установљену медаљу „Данијел Гугенхајм“ за заједнички допринос, са братом Вилбуром, у развоју авијације.

Након првих летова, браћа Рајт су одустала од лежећих положаја управљања и уградили сједиште поред мотора. Орвил успијева 20. јуна 1905. године да изведе први кружни лет спустивши се на мјесто узлијетања, а 1. децембра Вилбур лети с путницима. Упркос свему њихов први јавни лет ради лоших временских прилика завршава након пар „скокова“ авиона. Амерички новинари проглашавају их лажљивом браћом, а њихов авион утопијом.

У то вријеме многи конструктори у Француској покушавали су направити авион. Сви су они чули за браћу Рајт и жељели сазнати што више о смјештају кормила, мотора и облику крила, али су то браћа Рајт вјешто скривала.

Браћа Рајт  9. октобра 1905. године шаљу писмо познатом француском конструктору авиона Фердинаду Феберу у којем нуде уговор за склапање авиона способних за летове од 40 км и авионе који могу превозити путнике. Вилбур бродом, у великим сандуцима доноси авион у Француску 1908. године, саставља га и с обзиром на велико интересовање ради само експерименталне, кратке летове не пожељевши открити његове праве могућности. Вилбур је 21. јула 1908. године прекинуо поновна писања о „лажљивој браћи“ задржавши се у ваздуху 1 сат, 31 минуту и 25 секунди. Радио је кругове и „осмице“ изнад глава запрепаштених гледалаца. Рекорди су се низали, прешао је 66,6 км и постигао за тада невјероватну брзину од 60 км/х. Да би отклонио све сумње 31. децембра 1908. године између крила је дао уградити барограф. Након слијетања очитане вриједности биле су: трајање лета 2 сата, 43 минуте и 24 секунде; максимална висина 115 метара; пређени пут 124,7 км. Авион, ваздухоплов тежи од ваздуха напокон је добио битку над ваздухопловима лакшим од ваздуха.

Већ 1909. године Вилбур Рајт отвара у јужној Француској пилотску школу у коју долазе ученици из свих крајева Европе, а висока техничка школа у Минхену додјељује браћи Вилбуру и Орвилу наслов почасних доктора.

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR