Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Гастрономија

Назив издања: Гастрономија
Датум издања: 19.11.2020.
Аутор: Небојша Ђумић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 8+2
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК   ЖИГ

Мотив: сланина, лук, статуа
Каталошки број: 859

Зупчање: 13 3/4

Номинална вриједност: 0,90 КМ
Тираж: 15.000

 

Мотив: ракија, шљива, статуа
Каталошки број: 860
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 1,80 КМ

Тираж: 15.000

Гастрономија или гастрологија обухвата све оно што се односи на кување, куварску вјештину и с тим у вези, у ширем смислу обухвата гурманлук, сладокуство, а у најширем смислу везу културе и хране, односно умјетност исхране, кулинарску умјетност.

Гастрономија спада у интердисциплинарне области, будући да је припремање, украшавање, излагање и постављање хране, често праћено музиком, плесом, ликовном умјетношћу, али такође има додирних тачака са хемијом, биологијом, физиком, математиком, агрономијом, као и антропологијом, историјом, филозофијом, психологијом, социологијом. Становници нашег поднебља уживају у припреми и конзумирању хране, често правећи традиционалне специјалитете по старим породичним рецептима који се преносе с генерације на генерацију.

Оно што је заступљено на трпези нашег народа је, свакако, сланина.

 Сланина је засигурно намирница коју вриједи имати увијек у фрижидеру. Овај сухомеснати производ од димљеног и усољеног свињског меса даће “душу” готово сваком јелу.

Димљена, кухана, пржена, печена, сервирана за доручак, ручак или вечеру, као нарезак и додатак јелима, својом сланоћом и димљеним окусом увукла се у готово све кухиње свијета.

По неким истраживањима, ако се једе умјерено, сланина може да има позитиван утицај на здравље.

Алкохолна пића су, такођер, неизоставна у нашој кухињи, првенствено традиционална ракија — шљивовица.

Шљивовица је врста воћне ракије. То је безбојно или жућкасто, јако алкохолно пиће, које се добија дестилацијом преврелог кљука од шљива.

Процес “печења” ракије је временом попримио карактер традиције. Ракија је пиће које се служи свакодневно и у посебним приликама: на колективним свечаностима, различитим врстама пријема, пословних састанака, а неизоставно је у свим обичајима годишњег и животног циклуса.  Током процеса “печења” ракије карактеристично је окупљање мушких чланова породице, пријатеља и комшија.

Уз испијање ракије изговарају се здравице уз изражавање најбољих жеља…„УЗДРАВЉЕ“!!!

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR