Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

50 година Музеја Семберијe и Градишкe

Назив издања:50 година Музеја Семберије и Градишке
Датум издања:21.02.2020.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+2
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

TABAK    ЖИГ 

Мотив:бронзана статуета, IV вијек 
Каталошки број:833
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 KM
Тираж:15.000

Мотив:ћирилични натпис на каменој плочи 1301.година
Каталошки број:834
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 KM
Тираж:15.000

Ове године Музеј Семберије и Завичајни музеј Градишка обиљежавају значајан јубилеј – 50 година њиховог постојања.

Музеј Семберије у Бијељини настао је из Музејске збирке „Семберија“ основане 28. октобра 1970. године. Од 1972. године Музејска збирка је започела велику акцију прикупљања археолошке, етнолошке и историјске грађе у којој су током наредне деценије, масовно учествовали и становници Семберије и подмајевичког краја. Посебна пажња посвећена је прикупљању покретних културних добара и традиционалног живота и културе народа семберско-подмајевичке области и града Бијељине из времена прве половине 20. вијека. Музеј Семберије је централна регионална музејска институција Семберије и садржи три сталне поставке, археолошку, етнолошку и историјску, са преко 10.000 експоната.

Стална музејска поставка „Путеви побједе” отворена је 19. септембра 1970. године, а обновљена и допуњена 2015. године, узима се као почетак рада музеја у Градишци. Одјељење за историју бави се архивирањем историјске грађе из периода аустроугарске и краљевине СХС са простора босанскоградишког среза. Поред честих презентација свог истраживања путем гостујућих изложби и каталога, музеј је сталну археолошку поставку формирао 2016. године под називом: „Археолошко благо општине Градишка – од неолита до краја средњег вијека”. Највећа систематска истраживања музеј је реализовао у Доњој Долини, Културно – историјском комплексу Манастириште – Карановац и Рановизантијском граду Балкис у Бакинцима. Тренутно је у музеју око 4500 музејских предмета.

Музеји су се представили римском бронзаном статуетом, локалитет Амајлије, IV вијек (Музеј Семберија) и ћирилични натпис, локалитет Манастириште у Горњим Кијевциma, 1301. година.

 

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Сарадња: Музеј Семберије и Завичајни музеј Градишка

Иди на врх
X
CIR