Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

125 година кинематографије

Назив издања:125 година кинематографије
Датум издања:19.03.2020.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1 
Папир:муфлеп 100g
Штампарија:Форум, Нови Сад

TABAK   ЖИГ

Мотив:браћа Лимијер
Каталошки број:835
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,95 KM
Тираж:15 000

125 година кинематографије

Прва филмска пројекција организована је 28. децембра 1895. године у париском ресторану “Гран кафе”, чиме је започета свјетска кинематографија, а заслуге иду браћи Лују и Огисту Лимијеру.

Заправо, прве “покретне слике” били су кратки документарни филмови на којима су приказани – радник који излази из фабрике, жељезничка станица препуна људи и воз који јури.

Браћа Лимијер били су француски хемичари, индустријалци, проналазачи и аутори првог филма који је приказан у историји.

Луј је развио метод за прављење фотографских плоча 1882. године, а до 1894. године у фабрици коју су браћа заједно основала, у којој се израђивао фотографски материјал – хартије и хемикалије – произведено је 15 милиона плоча сваке године.

Браћа Лимијер се истичу својим проналаском – преносивом камером која има ручно управљање, захваљујући којој је било могуће снимање портрета, призора из живота.

Годину дана послије прве пројекције кратких документарних филмова браћа Лимијер су направила више од 40 филмова, снимајући свакодневни животу у Француској. Правили су и прве филмске журнале и слали екипе да сниме нови материјал широм свијета. Својим филмовима поставили су и темеље за одређене филмске жанрове.

Браћа Лимијер су направила пројекцију и прву филмску комедију, која је уједно и први наративни филм, под називом “Поливени поливач”.

Прва пројекција филмова оставила је публику без текста, док је један од новинара тада забиљежио да је то “несумњиво најчуднији проналазак у нашој епохи”.

 

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR