Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Свјетски дан ИБД-а

Назив издања:Свјетски дан ИБД-а
Датум издања:18.05.2019.
Аутор:Самир Хаџић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:дрво живота
Каталошки број:803
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,80 КМ
Тираж:10 000

ИБД енглеска скраћеница (Inflammatory bowel disease) је упална болест цријева као општи термин који укључује улцерозни колитис и Хронову болест, поремећаје непознатих узрока којима је посљедица аутоимуни упални процес у пробавном тракту, хроничног карактера, најчешће у танком и дебелом цријеву.

Главни облици упалних болести цријева су: Хронова болест и улцерозни колитис. Главна разлика између ових болести је локација и природа упалних промјена у пробавном тракту. Главна карактеристика Хронове болести је трансмуралност упале која може захватити било који дио пробавне цијеви за разлику од улцерозног колитиса код којег је упала ограничена само на слузницу колона, а промјене се налазе у континуитету од ректума према проксималнијим дијеловима цријева.

Хронова болест и улцерозни колитис повезани су и са разнима екстра-интестиналним компликацијама као што су артритис, псоријаза, иритис, увеитис, проблеми с јетром, итд. Многе од ових компликација су резултат агресивних лијекова који се користе у лијечењу основне болести, првенствено кортикостероида и имуносупресива. Симптоми су слични и за улцерозни колитис и за Хронову болест -прољев, бол у стомаку, крв и слуз у столици. Ови симптоми могу избити, а затим проћи са ремисијама које понекад трају годинама. Болови у цријевима могу такођер упућивати на озбиљна стања, као што су апсцеси, или перфорације цријевне стијенке.

Овом пригодном поштанском марком, Поште Српске и друга два поштанска оператера  Босне и Херцеговине уз сарадњу Удружења обољелих од Morbus Crohna улцерозног колитиса, желе упознати ширу јавност о данашњем статусу обољелих од ИБД-а на подручју.

Аутор: Самир Хаџић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука
Сарадња: Удружење обољелих од Morbus Crohna улцерозног колитиса

Иди на врх
X
CIR