Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Љето на Врбасу

Назив издања:Љето на Врбасу
Датум издања:19.07.2019.
Аутор:Божидар Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:скокови с моста и дајак чамац
Каталошки број:817
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 КМ
Тираж:10 000

Манифестацију на Врбасу су први пут организовали чланови Клуба академичара Бања Лука (КАБ) још давне 1953. године под називом “Карневал на Врбасу”. Крајем 70-тих година манифестација мијења име у “Сусрети на Врбасу”, а од 1995. добија данашње име. Програм се углавном није мијењао од године настанка манифестације и састоји се од препливавања ријеке, вожње дајака, а касније и кајак чамаца до атрактивних скокова са Градског моста.

Изградњом Градског моста, (1930. саграђен је бетонски мост на мјесту старог дрвеног моста),  започела је традиција скокова са већих висина.
Требало је времена да се профилише стил скока данас познат као „врбаска ласта“. Скокови се изводе са 12 метара високог моста у дубину нешто већу од два и по метра.

У циљу очувања дајак чамца и вожње на ријеци Врбас, у оквиру манифестације Љето на Врбасу се организују и трке дајак чамаца. Иако је дајак чамац кроз историју битно мијењао свој изглед трке чамаца су и данас један од значајнијих активности у оквиру манифестације Љето на Врбасу. Храбри и снажни момци и данас пркосе Врбаским брзацима и уз велико знање бешумно плове узводно, превозећи грађане и туристе.

Аутор: мр Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука
Сарадња: ТОБЛ Бања Лука

Иди на врх
X
CIR