Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Композитори

Назив издања:Композитори
Датум издања:27.02.2019.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:статуа Феликса Менделсона
Каталошки број:797
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:15 000

Феликс Менделсон  рођен је у Хамбургу 1809. Био је њемачки композитор (јеврејског рода) раног романтизмa. Менделсон се често сматра највећим музичким вундеркиндом након Волфганга Амадеуса Моцарта. Прве часове клавира давала му је мајка. У седмој години подучавала га је Мари Бигот у Паризу. Од 1817. године студирао је композицију код Карла Фридриха Целтера у Берлину. Први јавни концертни наступ је вјероватно имао у деветој години, када је учествовао на концерту камерне музике. Као дијете био је плодан композитор и у тринаестој години је написао прво објављено дјело, клавирски квартет.
Поред музике, Менделсоново образовање укључивало је умјетност, књижевност, језике и филозофију. Био је вјешт у цртању оловком и сликању акварела, могао је да говори (поред матерњег њемачког) енглески, италијански и латински и био је заинтересован за класичну књижевност.
Менделсон је написао дванаест гудачких симфонија између дванаесте и четрнаесте године. Та дјела су игнорисана готово један вијек, али се данас повремено могу чути на концертном репертоару. Године 1824, док је још имао петнаест година, написао је своју прву симфонију за цијели оркестар (у це-молу, оп. 11). У шеснаестој години насписао је Гудачки октет у Ес-дуру, прво дјело које показује пуну снагу његове генијалности. Гудачки октет и његова увертира на Шекспирову драму Сан љетње ноћи, коју је написао годину дана касније, његова су најпознатија рана дјела. (Написао је музику за драму шеснаест година касније, укључујући и познати Свадбени марш). Године 1827. изведена је његова опера Die Hochzeit des Camacho. Фијаско опере га је одвратио да се поново опроба у овом жанру; касније је једно вријеме током четрдесетих година експериментисао са либретом Еугена Скрибеа заснованог на Шекспировој Олуји, али га је одбацио као неприкладног.
Године 1829. Менделсон је први пут посетио Британију. Посјете Британији су га инспирисале да напише два чувена дјела, увертиру Хебриди и Шкотску симфонију (Трећа симфонија). Његов ораторијум Илија премијерно је изведен у Бирмингему на Музичком тријеналеу 26. августа 1846.
Менделсон је умро 4. новембра 1847. године у Лајпцигу након серије срчаних удара. Опело је одржано у Цркви Светог Павла, а сахрањен је на Гробљу Светог Тројства у Берлину.
Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR