Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европа – националне птице

Назив издања:Европа – националне птице
Датум издања:24.04.2019.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1 и карнет
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАK  ТАБАК  ЖИГ  

Мотив:Сури орао
Каталошки број:800
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:2,70 КМ
Тираж:20 000

Мотив:Сиви соко
Каталошки број:801
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,80 КМ
Тираж:20 000

Мотив:Сури орао и сиви соко
Каталошки број:802
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:9,00 КМ
Тираж:10 000

Aquila chrysaetos (сури орао) је крупна и снажна птица грабљивица дужине тијела 80-93 cm са распоном крила 195-220 cm. Има тамносмеђе перје, док су глава, потиљак и врат златножути и свијетлосмеђи. Мужјак и женка су слични по обојености перја, док је женка крупнија и тежа.

Сури орао има холарктичко распрострањење. Насељава већи дио Европе, с тим што одсуствује у њеном западном дијелу. Насељава такође Сибир и Азију до Јапана, као и Сјеверну Америку и неке дијелове сјеверне Африке. Типична је станарица, али је забиљежено скитање младих јединки. Живи усамљено по неприступачним брдско – планинским врлетима, клисурама и кањонима које ријетко насељава човјек. Гнијезди се на стијенама, иако има појединих случајева гнијежђења на дрвећу.

Храни се живим уловљеним или рјеђе угинулим сисарима, птицама и гмизавцима, ријетко водоземцима или инсектима. Плијен лови најчешће на пространим отвореним теренима, једрећи или клизећи ниско изнад тла, затим са осматрачнице, док птице лови на тлу или понекад у лету, обрушавајући се са велике висине.

Falco peregrinus (сиви соко) је познат као најбржа животиња на свијету која током својих обрушавања достигне брзину преко 320 km/h. Распон крила варира од 80 до 120, а дужина тијела од 34 до 58 cm, с тим да су женке крупније. И мужјак и женка имају тамно сиво (скоро црно) перје на леђима и горњем дијелу крила, док су врхови крила потпуно црни. Доњи дио тијела је свијетао и прошаран тамносмеђим и црним мрљама. Дуги и уски реп прошаран је на исти начин, а пера се завршавају бијелом траком и црним врхом. Глава (тјеме и образи) је црна, док је дио испод кљуна и врат свијетао. Кљун и ноге су жуте.

Има космополитско распрострањење. Европско распрострањење обухвата практично све земље. У Босни и Херцеговини претежно живи по брдско-планинским крајевима иако се за вријеме зимских мјесеци може видјети и у низинама.

Гнијезди се прије свега на стијенама, мада има случајева гнијежђења на грађевинама или на дрвећу и директно на земљи. Храни се искључиво птицама, нарочито онима средње величине, иако може савладати и знатно крупнији плијен. Плијен увијек хвата у лету.

Издавач: Поште Српске ад Бања Лука
Аутор: Небојша Ђумић
Сарадња: Дејан Радошевић, дипломирани еколог, Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске

Иди на врх
X
CIR