Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

800 година самосталности Српске православне цркве

Назив издања:800 година самосталности Српске православне цркве
Датум издања:07.03.2019.
Аутор:Божидар Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:4х2
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:грб Српске православне цркве
Каталошки број:798
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 KM
Тираж:15 000

 

Мотив:лого Свети Сава
Каталошки број:799
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 KM
Тираж:15 000

“Поставих овога кир Саву као архиепископа свим српским земљама и поморским…” Овим ријечима, по записима Доментијана, биографа Светог Саве, свечаном скупу црквених великодостојника у Никеји године 1219. обратио се васељенски патријарх Манојло.
Свети Сава је током Манојлове и владавине Теодора Ласкариса пошао у Никеју да издејствује оснивање архиепископије која ће обухватати земље под влашћу краља Стефана Првовјенчаног.
Била је ово највећа прекретница у историји Српске православне цркве, отворена су њена врата аутокефалности, а самим тим и самосталности српске државе. Тај датум уписан је у историју свих Срба, јасно је одредио њихов духовни и државни живот кроз осам вијекова до данас.
Православна црква је не само најстарија институција у Србији, већ представља и једину константу њене историје. Након пада средњовјековне државе, у вијековима када су Срби били поданици Османске и Хабзбуршке царевине, Црква је била искључиви извор њиховог идентитета, под чијим окриљем се развијао и комплетан културни живот.
Од те 1219. и Савиног круцијалног чина траје континуирана борба и настојање да се ова најзначајнија тековина првог жичког архиепископа и истинског утемељивача Српске православне цркве одржи и опстане упркос честим историјским ударцима и искушењима који су неријетко угрожавали и доводили у питање њен даљи опстанак и трајање.
Свети Сава покретач те велике историје, са величанственом духовном снагом, али и ријетким дипломатским тактом створио је институцију која ће, упркос дивљим историјским бурама, трајати у наредних 800 година, полако градећи аутентичну културу једног европског народа. Црква, коју је он утемељио, свједочила је рађању и умирању многих моћних држава  и осванула и у 21. вијеку, као и даље витална и угледна организација.
Сви заједно, морамо заштитити своју културу,  бранити српски идентитет и промовисати вриједности српске баштине!
Аутор: Професор Миливоје Унковић и мр Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука
Сарадња: Републички секретаријат за вјере, директор Драган Давидовић

Иди на врх
X
CIR