Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

500 година Горажданске штампарије

Назив издања:500 година Горажданске штампарије
Датум издања:28.01.2019.
Аутор:Божидар Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:блок
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:црква Светог Ђорђа код Горажда и штампана страница из књиге Служабник
Каталошки број:794
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:5,10 KM
Тираж:15 000

Горажданска штампарија је била прва штампарија на просторима Републике Српске и Босне и Херцеговине. Основана је у Венецији 1519. године, али је убрзо премјештена у православну цркву Светог Ђорђа у Сопотницу близу Горажда, у Херцеговачком санџаку. Штампарију је основао и покренуо Божидар Љубавић, познат и као Божидар Горажданин, који је био истакнути трговац из Горажда. Његов син Теодор Љубавић, јеромонах из манастира Милешева, водио је рад штампарије. Радила је до 1523. године, штампајући три књиге, које се сматрају међу бољим достигнућима тадашњих штампарија. Након 1523. године, премјештена је у румунски град Трговиште, а према неким подацима дио штампарије пренијет је у манастир Милешева код Пријепоља.
У периоду од 1519. до 1523. године, издала је три књиге богослужбеног карактера: Литургију (Служабник) 1519, Псалтир са последовањем 1521. и Молитвеник (Требник) 1523. године.
Књиге Горажданске штампарије штампане су на српскословенском језику, ћириличним словима, по правилима Ресавске школе са елементима старијег, рашког правописа. Слова су резана по угледу на српскословенске рукописе, што уз релативно велики размак између редова чини ове књиге доста прегледним. Декорисало се, по угледу на српске рукописне књиге, заставицама и иницијалима који су штампани техником дрвореза. Основни текст је рађен у црној боји. Поред иницијала, наслова и двије заставице у Литургији црвена боја је кориштена у истицању и декорисању појединих важних мјеста у основном тексту.
Литургија из 1519. прва је књига Горажданске штампарије. У њој су на 101 листу штампане вечерња, јутарња и литургија Јована Златоустог и Василија Великог. Као чест наслов ове књиге у литератури се среће рускословенски наслов Служабник.
Псалтир са последовањем из 1521. године је са својих 352 листа најобимнија књига Горажданске штампарије.
Молитвеник (Требник) из 1523, посљедње издање Горажданске штампарије, садржи молитве потребне за обављање светих тајни и других обреда.

Аутор: мр Божидар Дошевић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука
Сарадња: Општина Ново Горажде, гдин Томислав Чарапић

Иди на врх
X
CIR