Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

150 година од рођења Махатме Ганди

Назив издања:150 година од рођења Махатме Ганди
Датум издања:02.10.2019.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Махатма Ганди
Каталошки број:825
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1.95 КМ
Тираж:15 000

Мохандас Kарамцханд Ганди, познатији као Махатма Ганди (махатма – добра душа) је био индијски мислилац познат по томе што је успјешно водио покрет за ослобођење Индије од британске власти те популаризовао ненасилне методе у остваривању политичких циљева.

Рођен у Индији, у младости се школовао за адвоката у Британији, а послије живио у Јужној Африци гдје је започео покрет за грађанска права индијских досељеника. Године 1914. вратио се у Индију гдје се након првог свјетског рата придружио Индијском националном конгресу и постао један од њених вођа. Kористећи своју харизму, ту је организацију трансформирао у масовни покрет те започео серију ненасилних акција с циљем да Индија добије независност од британске власти. Због тога је више пута хапшен, али су његови напори коначно уродили плодом 1947. када је Велика Британија одлучила Индији дати независност.

Ганди је, с друге стране, био далеко мање успјешан у напорима да очува јединство хиндуса и муслимана, због чега је Индија након британског одласка подијељена на двије државе, а ни његови позиви на ненасиље нису спријечили крваве вјерске сукобе. Сам Ганди је пао као жртва атентата од руке радикалног хиндуса Натхурама Винаyака Годсеа.

Остаће увијек упамћен као борац за слободу који је својом филозофијом и принципима, а не оружјем, успио да се избори за слободу своје земље и да покаже свијету да се на мирољубив начин многе ствари рјешавају. Остаће упамћен и по својих чувеним изјавама: ”Буди промјена коју желиш да видиш у свијету” и ”Живите као да ћете умријети сутра и учите као да ћете живјети заувијек”.

Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR