Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

100 година Гимназије Филип Вишњић

Назив издања:100 година Гимназије Филип Вишњић
Датум издања:19.09.2019.
Аутор:Божидар Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:зграда Гимназије
Каталошки број:824
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 КМ
Тираж:15 000

Прве дане свог постојања Гимназија је обиљежила у септембру 1919. године у згради садашње Основне школе “Свети Сава”. Гимназија носи назив по устаничком пјеснику, хроничару и мемоaристи, Филипу Вишњићу.
Почела је рад као нижа гимназија, међутим, са отварањем 5. разреда 1924. године, она већ носи назив реална гимназија.  За то вријеме у Гимназији је радило више од стотину професора и наставника и седам директора који су се својим неуморним радом борили да што боље и успјешније пруже знање и науку својим ученицима.
Под утицајем Родољуба Чолаковића и Димитрија Лопандијића и других бијељинских комуниста 1932. године, почиње се организованије окупљати револуционарно расположена школска и радничка омладина. Многи гимназијалци из те генерације масовно учествују у првим устаничким данима 1941. године. Знали су да њихова младост мора да поднесе највећи терет, да књигу и перо замијени оружјем и да се свјесно жртвују за домовину. На споменику испред бивше зграде гимназије урезано је 209 имена наших погинулих ученика и 7 професора. Непријатељ је почетком 1941. год. оставио само нижу гимназију.
Одмах након ослобођења Бијељине, поново се отвара Гимназија. Било је то почетком маја 1945. године. У тим првим послијератним годинама ученици и Наставнички савјет улажу сав свој труд и напор у образовање омладине, да се пропуштено надокнади и убрзо оспособе младе интелектуалне снаге које ће помоћи обнову и изградњу порушене земље. Омладина и наставници прихватају науку и стварају нов културни живот како у самој школи, тако и у граду.
Тада је школа бројала мали број ученика, али тај се број повећавао из године у годину. У 1979. години броји 816 ученика распоређених у 23 одјељења. Kроз Гимназију је до 1979. године прошло 2165 ученика. Гимназија је 23.9.1978. године премјештена у нову зграду у којој се и данас налази.
Аутор: мр Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске ад Бања Лука

Иди на врх
X
CIR