Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Знамените личности

Назив издања:Знамените личности
Датум издања:10.12.2018.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:4х2
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Михаило Петровић Алас
Каталошки број:792
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:15 000

Мотив:Милош Црњански
Каталошки број:793
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:15 000

Михаило Петровић Алас jе био српски математичар, професор Универзитета у Београду, академик Српске краљевске академије и алас. Рођен је 1868. године у Београду. Завршио је Прву београдску гимназију  у генерацији са многим великанима, о чему је написан роман и снимљен ТВ-филм „Шешир професора Косте Вујића“. Студије у Београду завршио је 1889. године. На Сорбони је дипломирао математичке и физичке науке, а године 1894. године одбранио је докторску дисертацију. Редовни члан Српске краљевске академије постао је када је имао 31. годину. Био је члан академија наука у Прагу, Варшави и Букурешту, и члан више научно-математичких друштава у свијету.
По свом научном раду и резултатима Михаило Петровић Алас спада у највеће српске математичаре, једини математичар међу 100 најзнаменитијих Срба. Био је учесник Балканских ратова и Првог свјетског рата као официр. Бавио се рибарством, отуда и његов надимак Алас. Године 1882. постао је рибарски шегрт, затим калфа, а 1895. положио је испит за рибарског мајстора.
Милош Црњански је био српски књижевник и један од најзначајнијих стваралаца српске литературе XX века. Рођен је 1893. године у Чонграду (данас Мађарска). Истакао се као пјесник, приповједач, романсијер и публициста.  Убрајан је међу 100 најзнаменитијих Срба.
Милош Црњански је основну школу завршио у српској вјероисповједној школи у Темишвару, а матурирао је у темишварској гимназији. По властитим ријечима, био је осредњи ђак до очеве смрти, а тада се ријешио “да убудуће буде међу првима”, што је и остварио. Прву пјесму „Судба“ Црњански је објавио у сомборском дјечјем листу „Голуб“ 1908. године. Године 1930, за роман „Сеобе“ добија награду Српске академије наука.
Из потуцања по крвавим свјетским ратиштима Црњански се враћа мислима о нужности рушења лажног мита о „вјечитим“ вриједностима грађанске етике, а тридесет милиона недужних мртвих људи нашло је мјеста у антиратним стиховима овог несрећног младог ратника. Други свјетски рат и дуги низ поратних година Црњански је провео у емиграцији.
У Југославију се вратио 1965. године. У трагању за обалама свога живота, он је с радошћу угледао Београд,  а у стиховима посвећеним Београду он је потресно и надахнуто изразио своја осјећања повратника са дуге животне одисеје.
Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR