Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европа – мостови

Назив издања:Европа – мостови
Датум издања:27.04.2018.
Аутор:Ђуровић/Курузовић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1 и карнет
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Мост у Вишеграду
Каталошки број:760
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 KM
Тираж:20 000

Мотив:Мост у Требињу
Каталошки број:761
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:20 000

Мотив:Мост у Вишеграду и Требињу
Каталошки број:762
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:6,80 КМ
Тираж:10 000

Мост преко Дрине у Вишеграду представља ремек-дјело мостоградње. Саграђен је у времену од 1571. до 1577. године по жељи Мехмед-паше Соколовића. Мехмед-паша Соколовић рођен је у Соколовићима близу касабе Рудо, одакле је као дјечак одвојен од својих родитеља и одведен у Турску. У то вријеме постојао је обичај познат као “Данак у крви”, као вид редовног опорезивања у Отоманском царству, а који је подразумијевао насилно одвођење хришћанске дјеце у Турску гдје су превођена у Ислам и школована у њиховим војним школама гдје су постајали Јањичари, елитни војници турског царства. Био је велики везир у вријеме тројице султана.

Изградња моста повјерена је Коџа Мимар Синану, једном од највећих архитеката свог времена.

Јединственост вишеградског моста, углавном, је у његовом облику – нагло савијена конструкција која се састоји од дијела са једанаест лукова што премошћују Дрину. Укупна дужина износи 179,5 м, висина над нормалним водостајем ријеке 15,40 м, а ширина моста 6,30 метара. Мост свједочи о важним културним размјенама између различитих цивилизација.

Уписан је на UNESCO Листу свјетске баштине 2007.године , а роман Иве Андрића “На Дрини ћуприја”, за који је писац добио Нобелову награду је базиран на историји овог моста.

Арсланагића мост је најпознатији споменик из турског периода у Требињу и има веома значајно мјесто у балканској архитектури XVI вијека. И овај мост је, као задужбину за свог погинулог сина, изградио Мехмед-паша Соколовић 1574. године, за вријеме турске окупације.

Камени мост дуг је 92,25 м, ширине коловоза од 3,60 до 4 метара. Има седам лукова, а на највишим дијеловима уздиже се 15 м изнад разине воде.

Мост је имао велики значај, повезивао је централну Босну и данашњи Херцег Нови, а преко њега је ишла сва трговина.

Када су Турци 1687. године потиснути из Херцег Новог, многе турске породице су се из овог града доселиле у Требиње. Међу њима је био и извјесни Арслан-ага који је добио право да наплаћује мостарину преко моста на Требишњици. По њему се, од тада, мост назива Арсланагића мост. Проглашен је националним спомеником Босне и Херцеговине.

Нешто касније,1993. назив моста је промијењен у Перовића мост.

Аутор: Тања Курузовић и Милош Ђуровић

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR