Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

75 година од битака на Сутјесци и Неретви

Назив издања:75 година од битака на Сутјесци и Неретви
Датум издања:05.11.2018.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:4х2
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Споменик на Неретви
Каталошки број:790
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:15 000

Мотив:Споменик на Сутјесци
Каталошки број:791
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:15 000

Ове године, навршава се пуних 75 година од великих битака на Неретви и Сутјесци, те Поште Српске овом поштанском марком одају почаст многобројним жртвама протеклог рата.

Битка на Неретви, Битка за рањенике или Четврта непријатељска офанзива је назив који у ширем смислу покрива осовинске операције Вајс I и Вајс II, операцију ЈВуО (Југословенска војска у отаџбини) за уништење НОВЈ (Народноослободилачка војска Југославије) уз садејство Италијана, као и офанзиву НОВЈ у сливу Неретве и затим у источној Херцеговини у периоду од 20. јануара до 1. априла 1943. Један од уобичајених назива, је и битка за рањенике, јер је стицајем оперативних околности Главна оперативна група Врховног штаба НОВЈ била принуђена да са собом води и Централну болницу, што је довело до низа драматичних битака за спас рањеника. Битка је окончана јасном побједом НОВЈ, која је успјела да оствари суштину свог офанзивног плана.

Битка на Сутјесци или Пета непријатељска офанзива, је назив који је у југословенској историографији одомаћен назив за операције Шварц (нем. Schwarz, „црно“) њемачких трупа у љето 1943. године. Циљ ове операције било је разбијање група отпора, како актуелног, тако и потенцијалног, и чврсто посједање јадранског залеђа, што је добило на важности наступањем Савезника у Средоземљу. Снаге НОВЈ нашле су се затворене на малом простору, непрекидно тучене концентрисаним артиљеријским и ваздухопловним снагама. Оне су претрпеле велике губитке, али су доказале своју борбену чврстину и успјеле да пробију обруч и пређу у противофанзиву у источној Босни. Ово је била несумњиво, и по обиму и по броју погинулих војника, највећа до тада предузета операција на простору Југославије.

Овај низ операција („Вајс I“, „Вајс II“ и „Шварц“) представља прелаз између гоњења герилских група, што је био преовлађујући облик дејстава 1941. и 1942, и отвореног маневарског рата, који је наступио доласком Друге оклопне армије на територију Југославије августа 1943. године.

Ове битке постале су симболи изузетног пожртвовања нашег народа, храбрости и моралне чврстине у најтежим искушењеима.

Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR