Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

350 година од рођења Саве Рагузинског

Назив издања:350 година од рођења Саве Владиславића Рагузинског
Датум издања:26.10.2018.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Сава Владиславић Рагузински
Каталошки број:785
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 КМ
Тираж:15 000

Колико год волимо да се поносимо знаменитим прецима, не чинимо много да се успомена на њих сачува и пренесе. Мало је нас чуло за грофа Саву Владиславића Рагузинског (1668-1738), Херцеговца из Јасеника код Гацка, који је крајем 17. и почетком 18. вијека био један од најзначајних Срба тог времена.
Гроф Владиславић је кројио спољну политику моћне руске царевине и основао њену обавјештајну службу, разграничавао Кину и Русију, био човјек од највећег повјерења цара Петра Великог и његове жене Катарине Велике и све то вријеме покушавао да помогне браћи поробљеној од стране османлија.
Сава је рођен у угледној српској породици, а послије турске похаре имања, са оцем се склонио у Дубровник. Ту је стекао високо образовање, а школовао се и у Шпанији и Француској. Почео је да тргује још у Дубровнику и Венецији, а онда и у Цариграду, гдје је, преко јерусалимског патријарха Доситеја, успоставио тијесне везе са руским посланством које су му отвориле пут до царског двора.
Као оснивач модерне руске обавјештајне службе, свој положај дефинитивно ће утврдити пресудном улогом у побједи руског цара над шведским краљем Карлом Дванаестим.
Био је и један од најзаслужнијих људи за склапање Прутског мира 1711. године којим је завршен руско-турски рат. Колики је утицај имао, говори и податак да на мировном уговору уз царске, стоји и његов потпис.
Једно од његових највећих достигнућа био је Савин одлазак у Кину 1725. године где се обрео као опуномоћени министар царице Катарине Прве. Трогодишњу мисију завршава потписивањем руско-кинеског уговора коначним утврђивањем границе између ова два царства, у дужини од око 6.000 километара.
О значају који је имао говори и мјесто где је сахрањен – почива у Пантеону Русије, у Благовештанској цркви Лавре Александра Невског у Санкт Петербургу, гдје су сахрањивани и најближи царски рођаци, између осталих и рођени брат Петра Првог.

Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR