Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Култура

Назив издања:Култура
Датум издања:05.04.2017.
Аутор:Божидар Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Јован Дучић
Каталошки број:725
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 КМ
Тираж:15 000

Jован Дучић се родио у Требињу 15. фебруар 1874.године. Био је српски и југословенски писац, пјесник и дипломата. Један је од најзначајнијих пјесника српског модернизма и најзначајнији лиричар. Jедан je и од оснивача Народне одбране, националне невладине организације у Краљевини Србији.

Прву збирку пјесама Дучић је објавио у Мостару 1901. у издању мостарске Зоре, затим другу у Београду 1908. у издању Српске књижевне задруге. Писао је доста и у прози: неколико литерарних есеја и студија о писцима, Благо цара Радована и песничка писма из Швајцарске, Грчке и Шпаније.

Он открива сасвим нове мотиве у нашој поезији, дотле неслућене, ријетка осјећања, бизарна, префињена. Чак и лична расположења, своју еротику на примјер, он неће рећи једноставно нити ће дозволити да изгледа обична. Он има двоструки страх: од вулгарности мисли и осећања и вулгарности израза. Снага и љепота његове поезије је у изражају. Он је пјесника схватио као „кабинетског радника и ученог занатлију на тешком послу риме и ритма“.

Биран је за дописног члана Српске краљевске академије, а за редовног члана изабран је 1931. године.

Најзначајније културно дешавање у току године у Дучућевом родном граду Требињу су Дучићеве вечери поезије. Овом приликом у граду се окупе најзначајније личности свијета поезије из региона. Писцу најбољег дјела из претходне године се додјељује Дучићева награда.

Јован Дучић преминуо је 7. априла 1943. године у америчком граду Гери, Индијана.

Аутор: мр Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR