Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

50. Кочићев збор

Назив издања:50. Кочићев збор
Датум издања:21.08.2015
Аутор: Божидар Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК  ЖИГ

Мотив:споменик Петру Кочићу
Каталошки број:658
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:2.70 КМ
Тираж:15 000

Кочићев збор је традиционална културна манифестација, међународног карактера, посвећена српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу. Траје више дана током августа и обиљежава се различитим културним манифестацијама.

Жири у саставу Организационог одбора Кочићевог збора сваке године додјељује награду „Кочићева награда“. Кочићева награда се додјељује „за допринос српској писаној ријечи у Кочићевом слободарском духу“.

Прве активности су 1934. године организовали чланови Клуба академичара Бањалуке посјетом Кочићевој родној кући у тадашњој Краљевини Југославији. На дан 28. августа 1966. је „збор код цркве на Клисини“ за Велику Госпојину претворен у обиљежавање пола вијека од смрти Петра Кочића, када је основан први одбор на челу са Милорадом Мишом Поповићем.

Јубиларни 50. Кочићев збор одржава се ове године од 16. до 30. августа. У овогодишњем културном програму учествоваће више од 50 књижевника из регије и Европе, међу којима су и нека од најзначајнијих имена свјетске књижевности, као што су француски писци Жан Мари Густав Ла Клазијо, добитник Новебелове награде за књижевност из 2008. године и Патрик Бесон.
Чланови Организационог одбора 50. Кочићевог збора подржали су предложени програм, укључујући и увођење бројних новина, попут организовања манифестације под називом „Змијањски рок концерт“, који ће бити намијењен првенствено младима, с циљем афирмације успомене на једног од најзначајнијих писаца српскога језика Петра Кочића, у чију част се и организује традиционални народни збор.

Аутор: мр. Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

 

Иди на врх
X
CIR