Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Дан побједе над фашизмом

Назив издања:Дан побједе над фашизмом
Датум издања:08.05.2015
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Са

ТАБАК  ЖИГ

Мотив:манифестација обиљежавања Дана побједе над фашизмом
Каталошки број:656
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 КМ
Тираж:10 000

Други свjетски рат је трајао од 1939. до 1945. године. У њему је учествовала већина тадашњих држава, укључујући и све велике силе, које су основале два супротстављана војна савеза. По броју држава, односно људи који су у њему учествовали, те броју људских жртава и степену материјалног разарања, Други свјетски рат представља највећи оружани сукоб у историји човjечанства.

У виду тоталног рата, водеће земље учеснице су ставиле све своје економске, индустријске и научне могућности у службу ратних напора, бришући разлике између војних и цивилних извора. Рат су обиљежиле масовне смрти цивила, укључујући и холокауст и једини примјер употребе нуклеарног оружја у рату, што је за посљедицу имало смрт од 50 до 75 милиона особа. Тај број ставља Други свјетски рат у најсмртоноснији рат у људској историји.

Дан побједе над фашизмом је дан када је Нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату и слави се 9. маја, иако је Други свјетски рат коначно завршен тек неколико мјесеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана.
Како је овај тренутак значајно утицао на изглед Европе у будућности, дан 9.мај се обиљежава и као Дан Европе.

Аутори: мр Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR