Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

55 година Народне библиотеке Сребреница

Назив издања:55 година Народне библиотеке Сребреница
Датум издања:02.06.2014
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100 г
Штампарија:ФОРУМ Нови Сад

ТАБАК  ЖИГ

 Мотив:књига и перо
Каталошки број:633
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 KМ
Тираж:15 000

Народна библиотека Сребреница започела је са радом 1959. године, када Савјет за просвјету и културу СО Сребреница обезбеђује средства за куповину неколико стотина књига. Године 1961. фонд Библиотеке обогаћује се са књигама из Љечилишта Губер након чега започиње озбиљније и систематско обогаћивање књижног фонда и каталогизирање. У оквиру Народног универзитета „Звонимир Шубић“ Библиотека 1967. године добија на кориштење простор од 108 квадратних метара, када се први пут издваја Дјечије одјељење. Библиотека је у том периоду имала и два истурена одјељења, у Скеланима и Подравању, која су била смјештена у основним школама.
Двадесет година након оснивања, Библиотека располаже са 16.000 библиотечких јединица и око 1200 читалаца. Нажалост, раније отворена подручна одјељења се затварају, а велика настојања се улажу у повезивање са библиотекама које раде при школама и радним организацијама како би се, поред пружања стручне помоћи допринијело популаризацији књиге. Тадашње чланство су углавном чинили ђаци и студенти, што је случај и данас.
Изградњом нове зграде Дома културе на трајно кориштење, Библиотеци је уступљено 444 м2 простора и до 2006. године била је у саставу ове установе. Након пререгистрације, Библиотека је постала самостална установа са називом „Народна библиотека Сребреница“  у оквиру које се налази и Музејска збирка археолошко-етнографског типа.
У организацији Друштва библиотекара Републике Српске, Народна библиотека Сребреница однијела је титулу најбоље библиотеке у 2013. години.

Аутори марке: мр Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR