Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европска заштита природе

Назив издања:Европска заштита природе
Датум издања:29.05.2012
Аутор:Небојша Ђумић/Божидар Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+2
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум Нови Сад

ТАБАК   ЖИГ

Мотив:Јањске отоке
Каталошки број:568
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1.50
Тираж:20 000

Мотив:пјешчане пирамиде
Каталошки број:567
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 КМ
Тираж:20 000

На деветом километру старог пута Фоча – Миљевина – Сарајево, у мјесту Пирни До, налазе се Пјешчане пирамиде.
Ерозијом тла, дугим низом година настајале су као посљедица агресивне спреге мразева, љетних врућина, кише и јаких вјетрова. Извајане фигуре занимљивих облика сличне су онима у Колораду (САД), Доломитима (Италија) и Ђавољој вароши (Србија). Избраздани пјешчани стубови се уздижу из својих широких темеља и сужавају према врху те представљају изванредну геоморфолошку ријеткост на овим просторима. Процес ерозије траје и данас, тако да оне не нестају, него напротив, расту. Пирамиде представљају право ремек-дјело природе.
По писању путописца и географа Драгутина Дерока постоји теза да су ове пирамиде старе преко двије стотине година. Наиме, приликом своје прве посјете пирамидама 1936. године у разговору са мјештанима дошао је до закључка да се пирамиде налазе ту од “како памте за себе“ и да су сазнања о њима добили од својих предака.
Четири километра од извора ријеке Јањ, а 8,8 километара од центра града Шипова налазе се Јањске Отоке, најпознатије и најатрактивније излетиште у Шипову.
Ово мјесто је право чудо природе  крашког свијета које подсјећа на низ ренесансних паркова, са бујним зеленилом, каскадама, потоцима и малим водопадима. 
Локалитет представља изузетно атрактивну природну баштину, коју је створила ријека Јањ. Поред тога, на локалитету се налази и занимљива и дјелимично очувана културна баштина у облику млиница, угоститељске понуде, галерије слика и капацитета за ноћење.
У Јањским Отокама можете изнајмити собе у сеоским домаћинствима и дужим боравком на овом чаробном мјесту приуштити себи луксуз упознавања и уживања у несвакидашњем мјесту.

Аутори марке: Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Издавач: ПОШТЕ СРПСКЕ а.д. Бања Лука

 

Иди на врх
X
CIR