Nature Protection

Title::Nature Protection
Date of Issue:29.05.2012
Author:Dosenovic/Djumic
Type edition:commemorative
Printing techniques:multicolour offset
Sheet:8+2
Paper:muflep 100g
Printing House:Forum, Novi Sad

SHEET   CANCELLATION

Motive:Јањске отоке
Catalogue no.:568
Perforation:13 3/4
Face value:1.50
Quantity:20 000

Motive:пјешчане пирамиде
Catalogue no.:567
Perforation:13 3/4
Face value:0,90 BAM
Quantity:20 000

На деветом километру старог пута Фоча – Миљевина – Сарајево, у мјесту Пирни До, налазе се Пјешчане пирамиде.
Ерозијом тла, дугим низом година настајале су као посљедица агресивне спреге мразева, љетних врућина, кише и јаких вјетрова. Извајане фигуре занимљивих облика сличне су онима у Колораду (САД), Доломитима (Италија) и Ђавољој вароши (Србија). Избраздани пјешчани стубови се уздижу из својих широких темеља и сужавају према врху те представљају изванредну геоморфолошку ријеткост на овим просторима. Процес ерозије траје и данас, тако да оне не нестају, него напротив, расту. Пирамиде представљају право ремек-дјело природе.
По писању путописца и географа Драгутина Дерока постоји теза да су ове пирамиде старе преко двије стотине година. Наиме, приликом своје прве посјете пирамидама 1936. године у разговору са мјештанима дошао је до закључка да се пирамиде налазе ту од “како памте за себе“ и да су сазнања о њима добили од својих предака.
Четири километра од извора ријеке Јањ, а 8,8 километара од центра града Шипова налазе се Јањске Отоке, најпознатије и најатрактивније излетиште у Шипову.
Ово мјесто је право чудо природе  крашког свијета које подсјећа на низ ренесансних паркова, са бујним зеленилом, каскадама, потоцима и малим водопадима. 
Локалитет представља изузетно атрактивну природну баштину, коју је створила ријека Јањ. Поред тога, на локалитету се налази и занимљива и дјелимично очувана културна баштина у облику млиница, угоститељске понуде, галерије слика и капацитета за ноћење.
У Јањским Отокама можете изнајмити собе у сеоским домаћинствима и дужим боравком на овом чаробном мјесту приуштити себи луксуз упознавања и уживања у несвакидашњем мјесту.

Аутори марке: Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Publisher: Poste Srpske ad Banjaluka

 

Scroll to top
X
ENG