Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

„100 година трке 24 сата Ле Мана“

У издању Пошта Српске, данас 25. маја у продају је пуштена пригодна поштанска марка „100 година трке 24 сата Ле Мана“ са два мотива.
 
Од самих почетака развоја аутомобилске индустрије постојали су разни видови такмичења у тој области. Наравно, већина њих је подразумијевала неки вид тркања, што с циљем да се одређени аутомобил тестира, што ради пуке забаве.
 
Управо, као резултат таквих порива, настао је један веома специфичан куп, током ког се на провјеру стављало чојство и јунаштво возача и његове машине. 24 часа Ле Мана је најстарија и најпрестижнија трка спортских аутомобила и издржљивости на свијету која се одржава од 1923. године у близини градића Ле Ман, у Француској. Вози се стазом Circuit de la Sarthe, која садржи мјешавину затворених јавних путева и намјенских дијелова тркачке стазе, у којима тркачке екипе морају избалансирати захтјеве за брзином са способношћу аутомобила да раде 24 сата без механичких кварова.
 
Ле Ман је био мјесто првог телевизијског примјера побједничког возача који је славио просипајући шампањац, умјесто пијући га. Бурна историја трке „дугачка“ 100 година била је пуна великих несрећа, тријумфа, правила и револуционарних иновација.
 
Аутор издања је Небојша Ђумић, графички дизајнер Пошта Српске.
Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука
Иди на врх
X
CIR