Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Пригодне поштанске марке Културно насљеђе

Поште Српске су данас пустиле у продају пригодно филателистичко издање посвећено Културном насљеђу – „Липицанер“ и „Косидба на Балкани“.

Нематеријално културно насљеђе представља праксу, презентацију, изражавање, као и удружена знања и неопходне вјештине, које заједнице, групе и у неким случајевима, појединци препознају као дио свог културног насљеђа.
Преношено с генерације на генерацију, константно обнављана у друштвеним заједницама и групама, као реакција на околину, као интеракција с природом и историјским условима постојања, нематеријално културно насљеђе изазива осјећај идентитета и континуитета. Овом поштанском марком представљамо Липицанску расу коња и традиционалну косидбу на Балкани.

 Спој културе и пољопривреде представља Липицансака раса коња. Раса је резултат  дуготрајне и системске селекције у правцу племенитости и грациозности и настала је 1580. године у Липици у Словенији, тадашњој Аустроугарској. Данас се у Републици Српској  узгојем липицанске расе коња поред ергеле “Вучијак” баве и регистровани узгајивачи, коњички клубови и једна приватна ергела који су заједно окупљени у недавно основано Удружење узгајивача Липицанца.  Када су у питању државне ергеле на којима се узгајају липицанци, оне данас постоје у: Аустрији (Пибер), Мађарској (Сзилвасварад), Словенији (Липица), Словачкој (Топољчјанки), Италији (Монтеротондо), Румунији (Фагараш), Хрватској (Липик и Ђаково), Босни и Херцеговини (Вучијак) и Србији (Карађорђево). Заједно са овим Ергелама узгајивачи из Републике Српске су ушли у процес номинације за улазак на листу Нематеријалне културне баштине УНЕСKО у вези са традицијом узгоја овог коња.

Од 1992. године одржава се такмичење у традиционалном сеоском послу кошење траве у мјесту Балкана код Мркоњић Града. Кошење траве је један од најзначајнијих пољских послова за који су везани и многи обичаји. Косидба на Балкани је значајна утолико и што је Мркоњић Град један од значајнијих ковачких центара гдје се ручно израђује позната коса „Варцарка“,  која је добила назив по Варцар Вакуфу, некадашњем називу Мркоњић Града, у којем се ове бритке косе израђују неколико вијекова уназад. Циљ такмичења јесте очување обичаја и једна је од атрактивнијих манифестација ове врсте на просторима бивше Југославије.

Марке су издате у тиражу од 15.000 комада и 300 ФДЦ-ова, номиналне вриједности 0,90 и 1,80 КМ, аутор издања је Тања Курузовић.

Издања поштанских марака можете погледати и купити путем: www.efilatelija.ba

Иди на врх
X
CIR