Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Пригодна поштанска марка – “Заштита природе”

У издању Пошта Српске, данас је у продају пуштена пригодна поштанска марка “Заштита природе”, са 4 мотива. Овим пригодним филателистичким издањем, представљени су  неки од заштићених тврдокрилаца.

Тврдокрилци  (ред Coleoptera) представљају најбројнију групу инсеката и уопште свих живих организама на планети, са око 400.000 до сада описаних врста. Некима од њих пријети и ризик од изумирања у природи.

Rosalia alpina Linnaeus,  (Алпска стрижибуба) насељава подручје од    јужне Шведске до Балканског полуострва, па све до Кавказа, односно Сирије и Палестине. Одрасле јединке се појављују од средине јула до средине августа. Могу се наћи током сунчаних дана на трулим или обореним стаблима. Женка полаже  јаја у буковим стаблима. Развој ларви није добро познат, али се зна да укупни развој у овим подручјима траје 3-4 године.

Cerambyx cerdo Linnaeus, (Храстова стрижибуба) је палеарктичка врста чији се ареал смањује, посебно на сјеверним подручјима Европе. Настањује готово цијелу Републику Српску у подручјима у којима су присутне храстове шуме.     У правилу се појављује на усамљеним и осунчаним стаблима. Женка полаже јаја на старим храстовим стаблима, а ларве се хране дијеловима стабла. Развој траје 3-4 године. Адулти се појављују обично од средине маја до средине јуна.

Morimus funereus Mulsant (Букова стрижибуба) настањује шире подручје Европе и често је присутна у листопадним шумама у Републици Српској. Развој до адултног стадијума траје 3-4 године. Одрасле јединке се могу наћи од априла до августа. Типично станиште букове стрижибубе су букове шуме. Прехрањује се дрвном масом различитих дрвенастих врста, а познато је и да се хране соковима дрвенастих врста. Женке одлажу јаја на буквама, у јамице које издубе чељустима. Адулти су слабо покретне животиње животног вијека око двије године.

Oryctes nasicornis (Буба носорог) настањује палеарктичку регију, осим британских острва. Преферира листопадне шуме, смјештене уз обале ријека и изнад ливада. Склониште често пронађу у кори дрвета и другим сличним мјестима.  Живи на дрвећу, у дупљама, а велике ларве могу се наћи у трулим пањевима. Прилично су добри летачи и забиљежени су прелети од више десетина километара без предаха. Глава мужјака украшена је карактеристичним и импресивним, релативно великим и повијеним рогом.

Аутор: мр Божидар Дошеновић, графички дизајнер Пошта Српске

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Сарадња: Дејан Радошевић, дипломирани еколог, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске

Иди на врх
X
CIR