Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Културно насљеђе на поштанским маркама 

 
У изложбеном салону Филолошког факултета у Бањој Луци, данас је отворена изложба под називом ,,Културно насљеђе на поштанским маркама”.

Репрезентативна изложба поштанских марки из области културе, умјетности и књижевности, уприличена је у организацији Филолошког факултета и Пошта Српске, а поводом обиљежавања 47 година успјешног рада и развоја Универзитета у Бањој Луци.
Наше Предузеће дуги низ година у свој Програм издавања поштанских марака уврштава поштанске марке на тему културног насљеђа и има богату филателистичку збирку, која је ове године била повод за реализацију сарадње двије институције, Филолошког факултета и Пошта Српске.

Деканица Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци, проф. др Биљана Бабић, препознала је значај и улогу поштанских марака у промоцији културног насљеђа и овом приликом изјавила:
„Културно насљеђе чине сва добра наслијеђена из прошлости која нека заједница препознаје као своју вриједност. Чување и брига за културно насљеђе треба да су императив сваког друштва, сваке установе, али и сваког појединца. Разноврсни су начини презентовања културног насљеђа, што показује и наша изложба”.

Присутнима се обратио и проф. др Далибор Кесић, проректор за кадровске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањој Луци, рекавши:
„Филолошки факултет, осим изучавања језика, како српског, тако и страних, баштини и традицију изучавања и чувања културног насљеђа и блага. У том контексту је данашња изложба од великог значаја, како за наставнике и студенте Филолошког факултета, тако и читавог Универзитета у Бањој Луци. Лица поштанских марака нису само умјетничка остварења, она су истовремено и свједоци историјских епоха и значајних остварења. Управо у томе и лежи велики потенцијал за сарадњу између образовних институција и установа попут Пошта Српске.“

 Испред Управе нашег Предузећа, отварању изложбе присуствовао је Миленко Вучета, извршни директор за поштанске и шалтерске послове Пошта Српске, и поводом лијепе сарадње са Филолошким факултетом, рекао:
„Као друштвено одговорно Предузеће, путем поштанских марака на јединствен начин градимо идентитет Републике Српске. Свака поштанска марка као мали амбасадор цијелом свијету прича причу о нама, о богатству наше историје, културе и обичаја нашег народа, о љепотама природе и свему оном по чему би други требали да нас препознају. Овом изложбом са поносом представљамо лик и дјела познатих, како националних тако и међународних књижевника, композитора , те културно-историјских споменика. Поштанска марка остаје као трајна вриједност и печат свим генерацијама које долазе. Наше институције ће, свака на свој начин, чувати и сачувати наш језик, културу, писмо и обичаје“.

Изложба ће бити отворена до 08.11.2022. године, за све љубитеље филателистчких издања, као и умјетности и културне баштине.
 
Ваше Поште Српске 
 
Иди на врх
X
CIR