Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европа – Мир, највећа вриједност човјечанства

Назив издања: Европа-мир, највећа вриједност човјечанства
Датум издања: 28.04.2023.
Аутор: Данијела Поповић, Линда Бос, Руна Егилсдоттир
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 9 и блок 
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК    ТАБАК     ЖИГ

Мотив: руке у чвору  
Каталошки број: 929
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 3,30 КМ

Тираж: 10 000

 

Мотив: дјевојчица  
Каталошки број: 930
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 1,95 КМ

Тираж: 10 000

 

Мотив: руке у чвору
Каталошки број: 931
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 3,30 КМ

Тираж: 8 000

Мир се обично дефинише као раздобље без ратова. Може се односити на договор за завршетак рата или престанак окупације. Друге дефиниције мира укључују слободу од препирки, спокој, хармонију или унутрашње задовољство и ведрину…јер се значење ријечи мир мијења с контекстом. Једноставна и неопширна дефиниција мира каже да је мир одсутност ратова, како су га још и Римљани дефинисали.

Међународна организација која је задужена за одржавање мира између народа су Уједињене нације чији су циљеви да олакша сарадњу у међународном праву, међународној безбједности, економском развоју, друштвеном прогресу, људским правима и у коначности остваривање свјетског мира.

У историји цивилизације мир је увијек био идеално стање друштва, али нажалост, историју прије свега карактерише стање рата и оружаног рјешавања конфликтних ситуација. Да је рат доминантни начин рјешавања конфликата у историји цивилизације показује и потреба међународне заједнице да регулише стање рата  Женевском конвенцијом која је и данас актуелна.

Дискусија мира је због тога истовремено дискусија форме таквог мира. Је ли то једноставно одсуство рата или је за мир неопходна посебна моралност и праведност? Мир се мора видјети бар у двије форме: једноставна тишина оружја, одсуство рата и одсуство рата праћено посебним захтјевима за међусобно успостављање односа, које карактеришу термини као што су правда, узајамно поштовање, поштовање закона и добра воља.

Мир, у сваком смислу своје ријечи, је највеће богатство човјека. “Нема пута ка миру. Мир је пут”, говорио је велики Махатма Ганди,…..”За свој циљ ја сам спреман да умрем, али ни за какав циљ, мој пријатељу, нисам спреман да убијем”.

Аутор: Линда Бос, Руна Егилсдоттир, Данијела Поповић

Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR