Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

75 година АНИП Веселин Маслеша

Назив издања: 75 година АНИП Веселин Маслеша
Датум издања: 07.12.2023.
Аутор: Тања Курузовић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 6
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК    ЖИГ

Мотив: жена у ношњи
Каталошки број: 948
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 3,30 КМ
Тираж: 10 000

 

Мотив: коло  
Каталошки број: 949
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 1,10 КМ

Тираж: 10 000

 

Ансамбл народних игара и пјесама „Веселин Маслеша“ из Бање Луке основан је 1948. године. Дјелатност      ансамбла се заснива на чувању од заборава и јавном извођењу програма из области традиционалне народне културе и умјетности (играчка, вокална и инструментална традиција, народна ношња и обичаји).

Кроз чланство ансамбла је прошло преко 10.000 чланова, а константо дјелује око 400 активних чланова- ученика, студената и радника, сврстаних у 4 секције и 8 група по узрасту.

На активном репертоару ансамбла је преко тридесет кореографија народних игара од којих је половина темељена на областима из Републике Српске и Босне и Херцеговине, а које су костимиране у претежно оригиналне народне ношње, чија просјечна старост прелази 100 година. Репертоар ансамбла се редовно обнавља, а најмање једном кореографијом годишње, чиме се доприноси очувању традиционалне народне културе. Од посебног значаја је Маслешин фундус народних ношњи који броји око 1.200 комплета од    којих је половина оригинална, а остатак чине реконструисани примјерци рађени по оригиналним узорцима.

Ансамбл је учесник многих домаћих и међународних фестивала фолклора и других манифестација, те је у земљи и иностранству извео преко 6.500 програма пред више од 7.000.000 гледалаца. За протеклих 75 година ансамбл је у иностранству гостовао преко 150 пута промовишући тако наше културно насљеђе.

За висок умјетнички ниво извођења програма, добитник је многих високих признања и награда, међу којима и два одликовања – Орден заслуга за народ са сребрном звездом 1973. године и Орден Његоша првог реда 1998. године, те више побједничких пехара освојених на међународним фестивалима фолклора.

Рјешењем Министарства просвјете и културе Републике Српске од 12.09.2019. године, а на основу категоризације КУД-ова и ансамбала народних игара и пјесама, ансамблу је утврђен статус ансамбла народних игара и пјесама од републичког значаја и тренутно је Маслеша једини ансамбл од републиког значаја у Републици Српској.

Иди на врх
X
CIR