Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

175 година од рођења Пол Гогена

Назив издања: 175 година од рођења Пол Гогена
Датум издања: 29.09.2023.
Аутор: Небојша Ђумић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: блок
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК    ЖИГ

Мотив: сегменти умјетничких дјела Пол Гогена  
Каталошки број: 936, 937
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 7,00 КМ

Тираж: 10 000

Ежен Анри Пол Гоген је један је од три сликара постимпресионизма.

Он је имао свој стил: сликао је помоћу великих површина оивичених црном линијом (слично витражу). Тај стил звао се синтетизам и у њему боја не одређује предмет. Гоген је претеча фовизма.

Године 1886. Гоген је први пут боравио у Понт-Авену у Бретањи, гдје се упознао са Емилом Бернаром, оснивачем клоазонизма. Новембра исте године је у Паризу срео Ван Гога. Наредне године борави у Панами, затим на Мартинику, гдје га за сликање инспиришу боје и сунце тропских пејзажа. Најзад оболијева од маларије и враћа се у Париз, па почетком 1888. поново у Понт-Авен где се прикључује сликарској школи млађих колега. Ту у једном писму описује своју идеју о умјетности:

Савјет је, не копирајте много природу, умјетност је апстракција, извуците је из природе и сањајте пред њом, размишљајте више о стварању него о резултату. Једини начин да се уздигнемо до Бога, је да чинимо оно што и наш божански господар, да стварамо.

На Тахитију је провео други дио свог живота и тамо се потпуно посветио сликању. Његова дјела су „Девојке са Тахитија носе цвијеће“, „Одакле долазимо, ко смо, куда идемо“.

На Тахити одлази први пут 1891, а 1895. дефинитивно одлази у Француску Полинезију, гдје је умро у патњама и горчини. Његове полинезијске теме своде се на приказивање анималне љепоте женског тијела у шаролико орнаментираним ткањима у густом зеленилу тропске вегетације. Своје доживљаје и исповијести објавио је у књигама „Ноа Ноа“ и „Прије и послије“.

Гогенова умјетност је постала популарна након његове смрти, посебно захваљујући напорима трговца умјетничким дјелима Амброаза Волара, који је организовао изложбе његових радова током позног дијела његове каријере, и помагао у организовању двије постхумне изложбе у Паризу.

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR